Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bi Puranen, generalsekreterare World Values Survey, är en av föredragshållarna om ålderism i riksdagens förstakammarsal Foto: SVT

Hur gamla är de som bestämmer?

Uppdaterad
Publicerad

Endast fyra procent av riksdagens ledamöter är 65 år eller äldre, samtidigt som gruppens väljarandel är 28 procent. Vilka konsekvenser kan det få?

Ålder får inte utgöra en grund för diskriminering – det är en demokratisk självklarhet. Men hur ser det ut i realiteten?

Politiskt är gruppen 65 år eller äldre kraftigt underrepresenterad i Sverige riksdag. Endast fyra procent av riksdagens ledamöter är 65 år eller äldre samtidigt som gruppens väljarandel utgör 28 procent.

Det innebär en ojämlikhet i förhållande till övriga medborgare när det gäller tillgång till de grundläggande strukturerna i samhället som möjliggör inflytande, tillgänglighet och engagemang.

Arrangör: Tankesmedjan 60 plus och Liberalernas riksdagsgrupp. Från 31/1

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.