Ett socialt hållbart samhälle – hur tar vi nästa steg?

Uppdaterad
Publicerad

Vilka är utmaningarna för hälsa och välfärd och vad har vi lärt oss under pandemin?

-Man bygger inte vare sig beredskap, välfärd eller skyddsnät under pandemin eller under en kris, utan det får man tänka på däremellan, menar socialminister Lena Hallengren (S), som också anser att vi har lärt oss mycket under den här tiden.

Hon menar att nu när vi vet vad vi vet kan man göra saker och ting bättre. När det gäller de 21 regionerna så finns det nackdelar med uppdelat ansvar, men det finns också fördelar.

Emma Spak, chef för hälso-och sjukvårdssektionen på Sveriges Kommuner och Regioner, tycker att det har varit stora utmaningar under pandemin, men att man varit bra på att anpassa sig.

Ett exempel som hon tar upp är intensivvården där regionerna på eget initiativ skapat en intensivvårdsplatssamordning, vilket har lett till att man har kunnat skicka patienter i hela landet för att utnyttja kapaciteten.

I panelsamtalet deltar:

Emma Spak, chef för hälso- och sjukvårdssektionen, Sveriges Kommuner och Regioner (SKR)

Gabriel Wikström, Agenda 2030-samordnare

Göran Stiernstedt, infektionsläkare och docent, ordförande Karolinska institutets (KI) styrelse och ledamot i coronakommissionen

Laura Hartman, docent i nationalekonomi och hållbarhetschef i Uppsala kommun.

Moderator: Mia Odabas

Arrangör: Forte talks

Nyfiken på kommande sändningar? Prenumerera på Forums tablå 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.