Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Jessica Polfjärd (M) och Heléne Fritzon (S) kommenterar EU:s State of the uniontal Foto: SVT

EU – Hur var Ursula von der Leyens första linjetal?

Uppdaterad
Publicerad

Ursula von der Leyen höll ett mer än timslångt tal i EU-parlamentet i Bryssel som tog upp allt från klimat, migration, införande av antirasistisk koordinator, digatalisering, situationen i Belarus och minimilöner.

EU-parlamentarikerna Jessica Polfjäd (M) och Heléne Fritzon (S) tyckte båda att det var ett bra och väl genomfört tal med många olika bitar.

Jessica Polfjärd ville lyfta fram klimatområdet där kommissionen föreslår att EU minskar sina klimatutsläpp med minst 55 procent till 2030. Tidigare har man haft 40 procent som riktmärke.

Heléne Fritzon är missnöjd med förslaget om att klimatmålet till 2030 bara ska höjas till minst 55 procent och även förslaget om minimilöner. Hon påpekade att von der Leyen inte uttryckligen sagt att det rör sig om ett skarpt direktiv om minimilöner men att det ”ligger i farans riktning”. Jämställdhetsaspekten tycket Fritzon även saknades i linjetalet.

Ingen av de svenska EU-parlamentarikerna vill se ett direktiv om minimilöner.

Från 16 september.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer