EU och framtiden

Uppdaterad
Publicerad

I Ursula von der Leyens linjetal räknades en mängd områden upp, men andemeningen var hela tiden vikten av samarbete och att alla måste hjälpa till.

Den viktigaste frågan för EU-parlamentarikern Sara Skyttedal (KD) är migrationen som hon anser måste lösas långsiktigt. Dagens situation är alldeles för mycket lapptäcke, menar hon.

Nu kommer ju Ylva Johansson, kommissionär för inre frågor, snart att presentera kommissionens migrationspolitik där Dublinförordningen skrotas. Den innebär ju att man ska söka asyl i det första EU-landet man kommer till.

Den har ju inte fungerat konstaterar Sara Skyttedal som nu vill se att EU får en stark yttre gräns och att man gör en tydlig skillnad mellan ekonomiska migranter och flyktingar.

EU-parlamentarikern Malin Björk (V) vill däremot se en välkomnande migrationspolitik som står upp för mänskliga rättigheter och internationell rätt.

– Det har varit en kapplöpning mot botten som letts av Ungerns premiärminister Viktor Orban, tycker Malin Björk.

Den fråga som Malin Björk vill lyfta fram är klimatomställningen. EU-kommissionen föreslog nu att öka takten för utsläppsminskningen från 40 procent till 55 procent till 2030, men Malin Björk tycker inte att det räcker. Det behövs en minskning på 65 procent enligt henne.

Från 16 september.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.