Monique Villa är tidigare fransk journalist, i dag är hon chef för mediekoncernen Thomsons Reuters stiftelse och engagerad i kampen mot vad hon kallar ”det moderna slaveriet”.
Nära 30 miljoner slavar
– Aldrig tidigare har så många varit slavar, i dag beräknar organisationen ”Walk free” att det finns 29,6 miljoner slavar runtom i världen, säger Monique Villa till SVT Forum på plats vid det Världsekonomiska forumet i Davos.
– Det är kanske inte människor som är kedjade och fastbundna, det kan vara människor vi ser på hotell och restauranger, men som är fråntagna sina pass, inte kan resa och tvingas arbeta för ingen eller låg ersättning, förklarar Monique Villa.
Prostitution och industriarbete
Det mest uppmärksammade är kvinnor som tvingas till prostitution. Kvinnor som tas från Asien och Latinamerika till USA, eller från Östeuropa till bordeller i västra Europa. Det som ibland kallas ”mänsklig trafficking” eller människohandel. Men det handlar också om hushållsarbetare i Arabvärlden, eller arbetare i industrier i de s.k. tillväxtländerna.
– När tillverkning flyttas ut till låglöneländer och underleverantörer utanför Europa och USA, då måste företag och konsumenter ta ansvar för villkoren, det får inte bli en tävling mot botten där fabriken med slavliknande anställningsförhållanden vinner kontrakten, menar Monique Villa.
Flest slavar i Indien
– Indien har den största andelen slavarbetare, kanske hälften av världens slavar finns i Indien och det är en skam för landet som ändå ska vara en demokrati, säger Monique Villa.
I USA har Thomson Reuters stiftelse tagit initiativ till ett samarbete mellan banker och finansbolag, som regelbundet träffar organisationer med kunskap om slaveri och trafficking. Uppgifter lämnas sen till polis och åklagare i USA, och det har lett till polisingripanden och åtal.
Banker kan avslöja slaveri
Monique Villas medarbetare berättar att uppgifter hos bankerna som visar hur lönebetalningar systematiskt skickas tillbaka till arbetsgivarens konto är tecken på slaveri. Ett annat exempel är lastbilar som ständigt tankas på nätterna, tips om det ledde till att polisen upptäckte smuggling av prostituerade från Mexiko till USA.
– Bankerna har detaljerade information om betalningar och kreditkort, det gäller att veta vad man ska leta efter, men problemet med slaveri i olika former är så enormt att banker måste känna ett ansvar, tycker Monique Villa.
Hon ska nu börja bearbeta banker och myndigheter i Europa för närmare samarbete. Här sätter datalagar och regler om skydd för privatlivet striktare gränser än i USA för vad banker får lämna ut till polis och åklagare.
– Men på samma sätt som banker är skyldiga att upplysa myndigheterna när man misstänker finansiering av terrorism så borde bankerna bli skyldiga att agera vid misstankar om människosmuggling och slaveriliknande anställningsförhållanden, tycker den stridbara Monique Villa.