Korrespondenten: Carina Bergfeldt

Publicerad

Carina Bergfeldt tror inte att vi svenskar känner USA så väl som vi tror. Hon säger att hon själv verkligen har försökt att lära känna landet under sina tre år som korrespondent och har varit i 40 av 50 delstater

– Den bild vi har är ofta New York, det är Los Angeles, det är Florida. Eller de här tv-serierna. Eller också så tror man att alla som bor på landet är riktiga idioter. Och inget av det stämmer ju riktigt.

Två avgörande dollar mer

Hon berättar att hon mött så många spännande människor på platser som inte syns i medierna, till exempel en fabriksarbetare i South Dakota som berättade att han nu tjänar två dollar mer i timmen tack vare regelförändringar som kommit efter Trumps tillträde.

– Matt skulle aldrig sätta sin fot på ett Trumpmöte för han tycker att de verkar galna hela högen där. Men när han pratar om presidenten blir han tårögd, för att de här två dollarna mer i timmen gör att han tjänar 3600 mer i månaden. Det gör att han för första gången i sitt liv inte behöver räkna efter när hans dotter frågar om hon får gå på danslektioner, eller när hans son frågar om han får åka på fotbollsläger.    

– Den biten av USA har vi försökt berätta om, de som till exempel verkligen vinner på Trumps politik men som inte är de här som står med make-America-great-again-kepsar.

Trumps chanser att bli omvald

Carina Bergfeldt säger att Donald Trump har en hygglig chans att bli omvald och att det avgörande är vilken av de demokratiska kandidaterna han ställs emot.

– Nu gäller det för demokraterna att hitta någon som folk verkligen vill rösta på. Det var ju det som var problemet med Hillary Clinton. Folk ogillade henne så fruktansvärt mycket. 

Samtalet handlar också om den fortsatt tydliga splittringen mellan dem som är för och emot Trump, hur hon hittade sin halvbror genom ett jobb om DNA-matchning och om att hon lämnar jobbet som USA-korrespondent vid åsskiftet.

Programledare: Anna Hedenmo

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer