Korrespondenten: Johan Ripås

Publicerad

Johan Ripås bodde med familjen i Afrika i sju år tills Johans son blev sjuk och familjen flyttade hem för att få bästa vård. Nu bevakar han Afrika med Stockholm som bas.

Johan Ripås berättar om när hans treårige son blev sjuk och det visade sig vara leukemi. Han fick då rådet av svenska cancerläkare att lämna Johannesburg och åka hem så fort det bara gick, när den inledande vården på plats fått tillståndet att stabilisera sig.

– Det är ju en ganska stor skillnad i överlevandeprocent, säger Johan Ripås.

– Jag tror att de har 70 procent och här är det 95.

Johan har skrivit boken ”När himlen faller ner”, om den kris familjen hamnade i.

Nu bevakar han Afrika från Stockholm men han känner sig väldigt utanför kontinenten och säger att det ”drar i alla leder” att åka ner.

Livsfarlig resa

På frågan hur det kommer sig att så många afrikaner gör den livsfarliga resan till ett Europa som mer eller mindre är stängt, förklarar han att det är Europas dragningskraft. Han har träffat många migranter som har försökt, misslyckats och som tänker försöka igen.

De som har lyckats

Han berättar om unga män han träffade i Agadez i Saharaöknen, med planer på Europa, som han frågade om de inte hade sett hur livsfarlig resan är. Då svarade de med att visa flashiga bilder i facebook-flödet, på kompisar som bor i Berlin och Paris, på dem som har lyckats. 

– Det är det de ser. De andra kan misslyckas, men jag kommer att lyckas, förklarar Johan.

– De har ju en hel släkt bakom sig som kan vinna så enormt mycket på om man kommer till Europa.

Hör hela Anna Hedenmos intervju i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer