Svenska dagstidningar har, nästan vilken det än är, ett dagligt korsord för sina läsare. Vissa veckotidningar lever på sina korsordssidor. Specialtidningar finns. Varierande svårighetsgrader, från ”barn” till ”supersvårt”. Och vi löser, oj som vi löser! Var tredje svensk kan kalla sig kordsordslösare, var sjätte är näst intill beroende.
Använder blyerts
En av de flitiga som gärna greppar pennan – blyerts, så att det är lätt att sudda – är Ulf Adelsohn, en gång moderatledare, statsråd, landshövding i Stockholm och stridbar styrelseordförande i SJ.
– Det är de oväntade lösningarna, associationerna, som är roligast, tycker han.
Finns det då likheter mellan politik och korsord? Ja kanske: inga rutor får lämnas tomma, man ska ha svar på allt ...
– Och visst kunde det väl vara bra någon gång ibland att som politiker kunna sudda, ta tillbaka något man inte borde ha sagt eller gjort! medger Adelsohn.
Till Sverige 1924
Sverige är ett av de länder där korsordet står högst i kurs.
Men alltihop började i december 1913 i en tidning som hette New York World. Det dröjde till 1924 innan det första svenska korsordet publicerades, under beteckningen ”ordfläta”, i Göteborgs-Posten. Sedan dess har korsordets segertåg fortsatt över hela världen och inte ser det ut som att dess popularitet är på väg att minska när vi nu närmar oss 100-årsjubileet.
Med tiden har de där ordpusslen inte bara katalogiserats som roligt tidsfördriv. De har dessutom upphöjts till en företeelse av medicinsk betydelse. Korsordslösaren tränar hjärnan, hjälper sviktande minnesfunktioner på traven och mår alltså i slutändan bättre av sina ansträngningar att klura ut svaren på knepiga nyckelord.
Ändå är det knappast den medicinska aspekten som gjort korsordslösandet så populärt. Visst är det sant att många på ålderns höst greppar pennan för att komma fram till vad som bör plitas in i de tomma rutorna, men lösande går också ner i åldrarna. Det handlar helt enkelt om hjärngympa som passar alla.
Nu via app
Nu kan man också lösa korsord via en app i mobilen eller direkt i datorn, så inte heller den tekniska utvecklingen har lämnat korsordet bakom sig.
– Som aktiv politiker är det svårt att hinna med korsord, säger Ulf Adelsohn.
– Men på helger och semestrar är det ett utmärkt tidsfördriv!
Göran Persson, som sa att han löste korsord även under partiledartiden, började alltid i övre vänstra hörnet, men Adelsohn har inget system. Han börjar alltså inte i högra hörnet, som man skulle kunna gissa ...
Han återgår till de tomma rutorna, denna gång i Svenska Dagbladet, och muttrar:
– Gott till kaffet ...? ja där kan man ju inte skriva vad man tycker ...