Läslyft ska öka svenskars läsförmåga

Uppdaterad
Publicerad

De ungas läsförmåga har minskat påtagligt under en lång rad år, konstaterar Litteraturutredningen och kräver en bred politisk samling kring frågan.

Litteraturutredningen anser att utvecklingen är oroväckande. I den senaste Pisa-undersökningen hade en fjärdedel av de 15-åriga pojkarna i Sverige en bristande läsförmåga, vilket påverkar det abstrakta tänkandet och gör det svårare att klara skolan.

Och de sociala skillnaderna är stora.

Bokmässan 2012

Därför föreslås ”Ett läslyft för Sverige” med konkreta delmål och med slutmålet att alla, oavsett bakgrund och förutsättningar, ska ha god läsförmåga och tillgång till litteratur senast år 2018.

Litteraturutredningen presenterades på bokmässan i Göteborg av ordförande Tomas Lidman och ledamöterna Annina Rabe, Martin Ingvar och Johanna Koljonen. Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth inledde.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bokmässan 2012

Mer i ämnet