Mellanöstern – anhängare och offer i de religiösa krigen

Publicerad

I Mellanöstern pågår övergrepp i religionens namn i en av de värsta humanitära katastroferna sedan andra världskriget.

Seminarium om den humanitära katastrofen i Mellanöstern, om utsatta folkgrupper, extrema organisationer och IS rekrytering i Sverige. Inspelat 7/11. Arrangör: Göteborgs stad.

Del 1:
Religion i krig och fred

Diplomaten och författaren Ingmar Karlsson är aktuell med sin artonde bok Arvet från Bagdad. Han är heders- doktor i religion och filosofi och har fått Vitterhetsakademiens pris för ”ett inkännande författarskap som vidgat våra kunskaper om Europas och Mellanösterns folk och kulturer”.
 

Del 2:

Utsatta folkgrupper i krigets skugga – ett kurdiskt perspektiv.
Med Shadiye Heydari, uppväxt i iranska delen av Kurdistan. Riksdagsledamot för Socialdemokraterna.

Direktrapport från flyktinglägren
Wilson Odisho, informatör på enheten för samhällsorientering och ordförande i Babylon hjälp- och stödförening, rapporterar från sin resa i september till Irakiska Kurdistan.

Rekrytering i Sverige
Zan Jankovski, enhetschef, stadsdelsförvaltningen Angered, berättar om stadens arbete kring våldsbejakande extremism tillsammans med Sven-Johan Dahlstrand, enhetschef, social resursförvaltning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer