Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Johan Nilsson/TT Nyhetsbyrån

Nu ska vi äta mer grönt och ännu mindre kött

Uppdaterad
Publicerad

Nyligen presenterades nya näringsrekommendationer och vi bör äta mer växtbaserat och mindre kött. De nya råden handlar för första gången inte bara om vilken mat som är bra för hälsan utan även om vad som är bra för miljön.

De nya nordiska näringsrekommendationerna (NNR), som är den vetenskapliga grunden för de svenska kostråden, har inte uppdaterats på över ett decennium.

Ett av budskapen är att vi behöver äta mindre rött kött, av både hälso- och miljöskäl. För hälsans skull bör konsumtionen inte överskrida 350 gram per vecka, mot tidigare gräns på 500 gram, bland annat för att det kan minska risken för vissa cancerformer.

Medverkande:

Annica Sohlström, generaldirektör Livsmedelsverket

Karen Ellemann, generalsekreterare Nordiska ministerrådet

Palle Borgström, förbundsordförande, Lantbrukarnas riksförbund, LRF

Helena Hansson, professor i jordbrukssektorns ekonomi, Sveriges lantbruksuniversitet

Sharon Jåma, moderator

Arrangör: Nordiska ministerrådet. 

Från Almedalsveckan den 28/6.

Fakta: Nya rekommendationer

De nordiska näringsrekommendationerna (NNR) tas fram på uppdrag av Nordiska ministerrådet. Det är första gången de uppdateras sedan 2012.

Omkring 400 experter inom näring, hälsa och hållbarhet har gått igenom kunskapsläget när det gäller näringsämnen och olika sorters livsmedel. Forskarnas slutsatser har presenterats i ett femtiotal vetenskapliga underlag. Detta ligger till grund för rekommendationerna som en särskild kommitté tagit fram.

NNR utgör vetenskaplig grund för Livsmedelsverkets nya svenska kostråd, och påverkar vilken mat som köps in till exempelvis skolor och äldreboenden.

Källor: NNR, Livsmedelsverket (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.