De nya nordiska näringsrekommendationerna (NNR), som är den vetenskapliga grunden för de svenska kostråden, har inte uppdaterats på över ett decennium.
Ett av budskapen är att vi behöver äta mindre rött kött, av både hälso- och miljöskäl. För hälsans skull bör konsumtionen inte överskrida 350 gram per vecka, mot tidigare gräns på 500 gram, bland annat för att det kan minska risken för vissa cancerformer.
Medverkande:
Annica Sohlström, generaldirektör Livsmedelsverket
Karen Ellemann, generalsekreterare Nordiska ministerrådet
Palle Borgström, förbundsordförande, Lantbrukarnas riksförbund, LRF
Helena Hansson, professor i jordbrukssektorns ekonomi, Sveriges lantbruksuniversitet
Sharon Jåma, moderator
Arrangör: Nordiska ministerrådet.
Från Almedalsveckan den 28/6.
Fakta: Nya rekommendationer
De nordiska näringsrekommendationerna (NNR) tas fram på uppdrag av Nordiska ministerrådet. Det är första gången de uppdateras sedan 2012.
Omkring 400 experter inom näring, hälsa och hållbarhet har gått igenom kunskapsläget när det gäller näringsämnen och olika sorters livsmedel. Forskarnas slutsatser har presenterats i ett femtiotal vetenskapliga underlag. Detta ligger till grund för rekommendationerna som en särskild kommitté tagit fram.
NNR utgör vetenskaplig grund för Livsmedelsverkets nya svenska kostråd, och påverkar vilken mat som köps in till exempelvis skolor och äldreboenden.
Källor: NNR, Livsmedelsverket (TT)