Religionens roll i konflikter

Uppdaterad
Publicerad

I dag är religion åter en het fråga, och då inte minst i samband med konflikter världen över. Hur ska vi som journalister förhålla oss till religion i politik och konflikter?

När förnuftet segrar försvinner religionen, så har det låtit sedan upplysningstidens dagar. I västvärlden i alla fall, där det såg ut att bli just så under 1900-talet.

– Journalister kan inte nyanserna i religionen, och det som är farligt är att det fortfarande är ok att kokettera med sin okunskap om religion, något man inte kan göra till exempel när det gäller sport, menar Antje Jackelén, ärkebiskop i Svenska kyrkan.

Mediedagarna 2015

Frågan är vad journalister behöver lära sig om religionerna?

– Man bör ha förståelse för att religion både är ett individuellt och ett kolletkivt system, säger Antje Jackelén.

– Jag tror media spelar en stor roll i bilden av hur ungdomar ser på religion, säger Zana Muhammad, interreligiösa centret i Göteborg.

Medverkande: Antje Jackelén, ärkebiskop i Svenska kyrkan, Alf Linderman, direktor Sigtunastiftelsen, docent i religionssociologi, Zana Muhammad, föreståndare Interreligiösa centret och Hanna Sahlberg, journalist på Sveriges Radio, tidigare utrikeskorrespondent i Kina. Samtalsledare: Göran Rosenberg, journalist och författare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mediedagarna 2015

Mer i ämnet