S-ledning vill bevara stram flyktingpolitik

Publicerad

Hårdare tag mot brottsligheten, tuffare tag mot tiggeriet, fortsatt begränsad flyktingmottagning och stoppad vinstjakt i skolan.
Den socialdemokratiska ledningen vill att partikongressen i vår stakar ut en tuffare politik i en orolig tid.

S-ledaren Stefan Löfven och partisekreteraren Lena Rådström presenterade i dag fram det förslag till politiska riktlinjer, där migrationspolitiken är ett ämne, som ska behandlas av ombuden på partikongressen i Göteborg den 8-12 april. Ord som ”krav”, ”ordning och reda” samt ”plikt” genomsyrade presentationen.

”En orolig tid”

– Vi har lagt om politiken och den kursen ligger fast. Men vi står inför stora utmaningar, och det som oroar mig mest är de växande klyftorna. I spåren av dem hotar otryggheten att växa. Det här är den största utmaningen för Socialdemokraterna de kommande åren, säger partiordförande Stefan Löfven när han inleder pressträffen.

I förslaget till riktlinjer skriver partistyrelsen att rätten att söka asyl är grundläggande.

”Men att ge skydd åt människor på flykt kan aldrig vara ett lands ansvar. Det måste delas. Därför kan det inte heller vara möjligt att välja i vilket land man ska få skydd.”

Läs mer: Ygeman: ”Hoppas på en normal tidtabell”

Meningen är att den striktare, men tillfälliga, lagstiftningen med bland annat tillfälliga uppehållstillstånd, begränsad anhöriginvandring, gräns- och id-kontroller ska gälla till våren 2019. Men den ska ses över nästa vår, och en strid förutses mellan S och MP.

– Vi diskuterar nu i EU hur vi ska få en gemensam migrationspolitik, och det är helt nödvändigt att vi får det. När den är på plats vet vi mer om hur Sverige bör formera sin egen lagstiftning, men den kan inte skilja sig särskilt mycket från andra EU-länders, säger Stefan Löfven till SVT Nyheter.

Ingen, inte ens initierade EU-bedömare, vågar i dag ens gissa om det är möjligt för EU att få ett ”fungerande gemensamt asylsystem” på plats eller hur lång tid det kan ta. Det gör att formuleringarna i riktlinjerna, om de antas på kongressen, ger stöd för S-ledningen att hålla fast vid en striktare politik lång tid framöver.

Begränsad arbetskraftsinvandring

S ska stå upp för ”en reglerad invandring för vi vill inte ha parallellsamhällen där människor utnyttjas och där en svart arbetsmarknad växer fram”. Socialdemokraternas partistyrelse vill också att Sverige ska ha nationella möjligheter att hålla invandringen under kontroll för att garantera fungerande välfärd.

Arbetskraftsinvandringen ska begränsas, säger Stefan Löfven.

– Enkla jobb ska gå till människor som bor i Sverige. Det är orimligt att vi har arbetskraftsinvandring för städare och diskare.

Läs mer: Polisen om otryggheten: ”Vi kan inte klara allt”

Ett annat prioriterat område är tryggheten. Kampen mot gängkriminalitet ska prioriteras.

–Men det räcker inte med skärpta straff. Det effektivaste sättet att hindra unga människor att välja kriminalitet är att erbjuda något bättre, ett första jobb, möjligheten att flytta hemifrån. Vi ska vara stenhårda mot kriminaliteten men också mot brottslighetens orsaker.

Partistyrelsen vill också se ökade regionala satsningar så att välfärd och service ska vara tillgängligt över hela landet.

Myndighetsflytt

Fler statliga myndigheter ska flyttas ut från Stockholm. Fler bostäder ska byggas, tempot ska ökas. Det ska bli enklare och det ska gå snabbare.

En prioritering som lyfts fram är skolan, där man bland annat föreslår förlängd skolplikt till 18 år. Det behövs också mer resurser till välfärd. Skattemedel ska inte gå till vinstuttag och socialdemokraterna ska verka för att vinstbegränsningar införs på alla välfärdsområden, det vill säga inte bara skolan utan också vården och omsorgen.

Läs mer: splittrat om vinsttaken

Men på frågan om vinstbegränsningar också kan gå igenom riksdagen blir det otydligt. Då hänvisar Stefan Löfven till remissvaren utan att gå in på detaljer.

– Man måste skilja på partiarbete och regeringsarbete. Partiet har beslut på att begränsa vinstuttagen i hela välfärden. Men vi kan inte i dag säga exakt hur en proposition kommer att se ut.

Förslag i partistyrelsens riktlinjer:

 Hårdare tag mot brottsligheten.

 Begränsa tiggeriet. Möjliggöra avhysningar.

 Fortsatt strikt asylpolitik.

 Obligatorisk gymnasieskola. Förlängd skolplikt till 18 år.

 Obligatorisk lovskola för dem som inte klarar kunskapskraven.

 Stoppa vinstjakten i skolan.

 Hårdare regelverk för religiösa friskolor. Skärpt tillsyn av dem.

 Handlingsplan mot faktaresistens.

 Staten ska ta större ansvar för skolan.

 Starkare offentlig planering av etablering och lokalisering av fristående skolor.

 Översyn av systemet med skolpeng så att resurserna fördelas mer rättvist.

 En jämlikhetskommission.

 Bred politisk översyn av skattesystemet.

 Individualiserad föräldraförsäkring med tredelad som ett första steg.

 Avskaffa möjligheten att göra skatteavdrag för privata sjukförsäkringar.

Partikongressen hålls på Svenska Mässan i Göteborg den 8–12 april.

Temat är ”Trygghet i en ny tid”.

350 ombud ska behandla cirka 2 000 motioner.

Partiet ska uppdatera sina politiska riktlinjer och lägga grunden för valrörelsen 2018.

Källa: Socialdemokraterna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer