Tåg genom hela Europa

Uppdaterad
Publicerad

Fler tågresor är en viktig del av klimatomställningen. Vad kan EU göra för att bidra till detta och hur stor klimatpåverkan kan det bli?

Det är det europeiska järnvägsåret i år – ett initiativ från EU-kommissionen som vill lyfta fram fördelarna med järnväg som ett hållbart, smart och säkert transportmedel. Och många svenskar vill kunna resa med tåg till resten av Europa på ett smidigt sätt i stället för att flyga.

Tåg och vattenvägar grönast

– Transporter och transportsektorn står för 19 procent av utsläppen och de måste minska med 90 procent till år 2050. Så transportsektorn måste bli grönare och det väldigt snabbt. Och vi vet ju alla att tåg tillsammans med vattenvägar är de grönaste transportsätten, säger Kristian Schmidt, direktoratet för EU:s transportpolitik

– Om järnvägen hade varit en vanlig sektor hade den troligen flyttats till Asien för länge sedan på grund av bristen på innovation

Hör hela seminariet i klippet ovan,

Medverkande: EU-parlamentarikerna Emma Wiesner (C) och Jakop Dalunde (MP), Pär Helgesson, ansvarig samhällskontakter och höghastighetståg SJ, Kristian Schmidt, direktoratet för EU:s transportpolitik, Björn Wiman, kulturchef Dagens Nyheter, Jessica Wennberg, Heart of Lapland.

Moderator: Joakim Berg.

Arrangör: EU-kommissionen i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.