Tal av Christer Nylander (L)

Uppdaterad
Publicerad

Liberalernas vice partiordförande talar på Järvaveckan

Vikten av att skapa gemenskap och inkludering. Det var vad Christer Nylander (L) tog upp i sitt tal på Järvaveckans scen.

– Vi behöver mer feminism, konstaterar han från talarstolen.

Liberalernas vice partiledare Christer Nylander hoppade in för partiledare Jan Björklund för att representera partiet på Järvaveckans tredje dag.

Han ägnade en stor del av sitt tal åt att prata om gruppdynamik och tillhörighet.

– Känslan av att höra ihop och ta hand om varandra är som allra starkast när den står i kontrast mot ett ”dem”. Det finns ingenting som svetsar samman en grupp som en gemensam fiende, säger han.

För att förhindra att ett ”vi” blir något negativt och skadligt behövs ett öppet, stolt och inkluderande Sverige, enligt Nylander.

– Vi behöver inte ett vi som är svartsjukt och övervakat och med människor som inte sätter något högre än nationen.

För att skapa en sådan gemenskap i Sverige måste tilliten stärkas på tre områden, fortsätter Nylander. För det första ska problemet med ouppklarade brott lösas genom fler poliser, starkare domstolar och förebyggande arbete på skolorna. Sedan ska populismen stävjas genom mediernas roll att granska och spegla, och ett fritt och rikt kulturliv.

Till sist behövs en fungerande skola och sjukvård för alla — för att fler ska känna framtidstro.

– Föräldrarnas bakgrund ska inte avgöra elevernas framtid.

– Man måste kunna lita på välfärden, säger Christer Nylander till åskådarna runt scenen.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.