Hjälp med befruktning

Uppdaterad
Publicerad

Statens medicinsk-etiska råd (Smer) presenterar sin utredning om assisterad befruktning. (OBS störningar på videofilen)

Surrogatmödraskap, utan pengar inblandade, bör vara tillåtet i Sverige, anser en majoritet av Statens medicinsk-etiska råd (Smer). Likaså bör överblivna befruktade ägg från IVF-behandlingar kunna doneras till barnlösa, också det förbjudet i dag.

Surrogatmödraskap är förbjudet i 15 av EU:s 27 länder men några av dem omprövar sin inställning.

Barnlöshet

-Inga negativa konsekvenser har märks någonstans där surrogatmammor tillåts, inte hos någon av parterna, sade rådets ordförande Kjell Asplund när förslagen presenterades på torsdagen.

Han konstaterade dock att forskningen ännu är relativt blygsam.

Däremot är rådet, liksom tidigare, emot all kommersiell hantering runt surrogatmödraskap. Surrogatmamman ska också ha en nära relation till de blivande föräldrarna enligt Smer.

-Syster eller svägerska till exempel, sade Asplund.

Svåra frågor

Att tillåta surrogatmödraskap är ofrånkomligt då barn redan i dag föds av surrogatmammor och kommer till Sverige, säger Anna Singer, professor i familjerätt vid Uppsala universitet.

-Det måste regleras på något sätt. Och då kan det bli svårt att säga att en överföring av föräldraskapet tillåts bara om det har skett utomlands.

Men en rad svåra frågor uppstår enligt henne.

-Hur ska man kontrollera att det inte utväxlas pengar? Ska den födande kvinnan har rätt att ångra sig? Och vad händer om föräldrarna inte vill ha barnet?

Socialminister Göran Hägglund överlåter till Emma Henriksson, KD:s gruppledare i riksdagen, att kommentera. Hon ställer sig samma frågor som Singer.

-Detta måste utredas mycket bättre och det är ju på gång. Barnen kan komma i kläm mellan föräldrarna och surrogatmamman. Vad händer om någon ändrar sig?

Däremot är hon positiv till att befruktade ägg från IVF-behandlingar ska kunna doneras:

-Embryot är ju början till ett liv, att låta någon annan bära fram det är bättre än att förstöra det.

Nöjt RFSL

Även den övre åldersgränsen för assisterad befruktning – 37-41 år inom landstingen, lite högre privat – bör skrotas enligt rådet eftersom människor åldras individuellt. Men en av föräldrarna bör vara tillräckligt ung för att kunna ta ansvar för barnet tills det blivit vuxet.

RFSL, som länge drivit att surrogatmödrar bör tillåtas, var nöjt med förslagen.

-Jag är väldigt positiv till att de bidrar till att sätta fart på det här området, säger Ulrika Westerlund, RFSL:s förbundsordförande.

-Men vi har förhållit oss lite mer öppna till betalning eller ej. Ett förbud mot det kommersiella garanterar inte att ingen utnyttjas.

Smer poängterar flera gånger i rapporten att inget av deras förslag ändrar på grundstenen att alla barn, oavsett befruktningssätt, ska ha rätt att veta sitt ursprung.

/TT

Fakta: Rådets förslag

Statens medicinsk-etiska råds (Smer) förslag kring assisterad befruktning:

* Tillåt donation av befruktade ägg till föräldralösa par.

* Frysförvaringstiden för befruktade ägg bör förlängas till mer än de fem år som gäller i dag.

* Mödrar bör få rätt att frysa ned sina ägg även utan medicinska skäl, till exempel i väntan på rätt partner. Men hon får betala detta själv.

* Landsting och privatkliniker bör inte sätta upp generella åldersgränser vid fertilitetsbehandling eftersom människor åldras individuellt.

* Majoriteten i rådet vill att surrogatmoderskap ska vara tillåtet men bara så kallad altruistisk, alltså inga pengar får vara inblandade.

Källa: Smer (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Barnlöshet

Mer i ämnet