Swedbanks vd om miljardsanktionen: Inte kunderna som kommer att betala

Uppdaterad
Publicerad

I februari förra året kunde Uppdrag granskning avslöja att Swedbank kan ha använts för systematisk penningtvätt under nästan tio år. I dag meddelande Finansinspektionen att banken kommer att få en varning tillsammans med en sanktionsavgift på fyra miljarder kronor.

– Vi har inte haft tillräckligt bra styrning och kontroll. Det har Swedbank misslyckats med, säger Swedbanks vd Jens Henriksson.

”Swedbank AB har haft allvarliga brister i arbetet att motverka penningtvättsrisker i sin baltiska verksamhet”, skriver Finansinspektionen i sin motivering till beslutet.

Sanktionsbeloppet på fyra miljarder kronor som Swedbank fått är en historiskt stor summa. Men det är inte kunderna som kommer att få betala, menar Jens Henriksson.

Swedbank och penningtvätten

– I slutändan är det ägarna som får betala, därför att bankens värde minskar, säger Jens Henriksson.

I mars 2019, en månad efter avslöjandet, tvingades Swedbanks dåvarande vd Birgitte Bonnesen bort från sin post. Jens Henriksson tillträdde som vd i augustii samma år.

Se intervjun med Swedbanks vd Jens Henriksson i videospelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Swedbank och penningtvätten

Mer i ämnet