Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tre frågor om situationen i Sydafrika med SVT:s Afrikakorrespondent Johan Ripås.

Sydafrikanska experter: Omikron innebär tre gånger högre risk att bli återsmittad

Uppdaterad
Publicerad

I Sydafrika ökar nu antalet covidfall brant. Enligt experter ligger den nyupptäckta omikronvarianten bakom ökningen. Risken att bli smittad även om man tidigare varit sjuk är tre gånger högre än hos andra varianter.

I mitten av november rapporterades omkring 300 fall av covidsmittade per dag i Sydafrika. Nu ligger den siffran på över 11 500 dagliga fall. Och smittan spås fortsätta öka brant.

– Vi tror inte att tidigare smitta skyddar mot omikron, säger den sydafrikanska professorn Anne von Gottberg på en digital presskonferens.

En fjärde smittvåg

Forskarna poängterar att man fortfarande är i ett tidigt stadium och att världen fortfarande lär sig om omikron. Men man drar redan nu slutsatsen att varianten är betydligt mer smittsam och den nu drivit in landet i en fjärde smittvåg.

Sydafrikas nationella institut för smittsamma sjukdomar, NICD, har sett i sina studier att risken av få covid igen är tre gånger högre med omikron och även fullvaccinerade blir smittade av varianten.

– Men vi tror att vaccinen skyddar mot allvarliga insjuknande, säger professor Anne von Gottberg.

Främst unga

Läkare som blir intervjuade i Sydafrikas lokala radiokanaler berättar om mildare symptom hos patienter med den nya varianten. Man har hittills främst sett unga människor med omikron och det kan vara en förklaring till att det inte förkommit någon markant ökning av allvarligare fall.

De symptom som läkarna har rapporterat in är torrhosta, feber och halsont. Sydafrika har en betydligt lägre medelålder än de flesta europeiska länderna, så teoretiskt kan smittans effekter te sig annorlunda i Europa.

Nyheten om omikron har fått sydafrikanerna att rusa till att vaccinera sig. Enligt de senaste siffrorna är 36,6 procent av den vuxna befolkningen fullvaccinerad. Men bland unga, som nu driver smittspridningen av omikron, är andelen betydligt lägre. Bara 26 procent av sydafrikaner mellan 18 och 34 har fått sin första dos.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer