Resenärerna på planet från Kapstaden blev sittande i kabinen i timmar innan de släpptes in på flygplatsen. Foto: Privat via AP

13 sydafrikaresenärer smittade av omikron – isoleras i Amsterdam

Uppdaterad
Publicerad

Minst 13 av de 61 personer som konstaterats smittade av coronaviruset efter att ha rest från Sydafrika till Nederländerna bär på omikronvarianten, meddelar Nederländernas hälsomyndighet. Sammanlagt reste 624 personer med de två plan där smittade påträffades, och då testningen fortfarande pågår kan ännu fler fall komma att bekräftas längre fram.

De två planen landade på Schiphol-flygplatsen i Amsterdam på fredagsförmiddagen efter att ha flugit från Kapstaden respektive Johannesburg. Väl på plats blev planet stående i timmar på landningsbanan innan resenärerna slussades in i en gate för att provtas.

61 personer testade då positivt för viruset, enligt nederländska myndigheter. De smittade isolerades därefter på karantänshotell, medan myndigheter utrett om det rör sig om den så kallade omikronvarianten.

På söndagen meddelade Nederländernas hälsomyndighet att minst 13 av de 61 smittade konstaterats bära på varianten. Vid tidpunkten pågick testerna fortfarande, vilket enligt myndigheten innebär att ännu fler fall kan påträffas längre fram.

”Känns obehagligt”

Bland resenärerna på planet från Kapstaden fanns Cecilia Stafsing från Stockholm och hennes familj. Hon har tidigare beskrivit situationen på flygplatsen i Amsterdam som kaotisk och ser med oro på beskedet.

– Eftersom vi satt så många timmar tillsammans på liten yta känns det jätteobehagligt, säger hon.

Cecilia är framför allt kritisk till hur situationen hanterades ur smittskyddssynpunkt. Under testningen placerades resenärer från de två planen i samma gate, samtidigt som processen kantades av förseningar. Resultatet blev att 600 människor fick vänta 16 timmar på relativt liten yta medan konstaterat smittade rörde sig fritt i lokalen, berättar Cecilia.

Har isolerat sig

Sedan hemkomsten på lördagsmorgonen har Cecilia och hennes familj isolerat sig i regel med Folkhälsomyndighetens rekommendationer för resande från Sydafrika. Cecilia sökte själv upp vad som gäller för resenärer från området på nätet, men med tanke på att hon befunnit sig nära smittade av omikronvarianten hade hon gärna sett att myndigheterna vänt sig direkt till henne med instruktioner.

– Nu försöker vi bara agera ansvarsfullt på egen hand. Det hade känts tryggare för oss att veta att vi gör rätt, och att andra i samma sits får en sådan kontakt. Då behöver man inte vara så rädd att det sprider sig när andra kommer hem efter liknande upplevelser, säger Cecilia Stafsing.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Det gick runt människor i gaten som hade testat postitivt”, säger Cecilia Stafsing om upplevelsen på Schiphols flygplats. Foto: Privat/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer