Israel stänger gränsen för att förhindra spridning av omikron

Uppdaterad
Publicerad

Israel stänger sina gränser och återinför mobilspårning för att få stopp på spridningen av corona-varianten omikron.

– Vår arbetshypotes är att den nya varianten finns i nästan alla länder, säger landets inrikesminister Ayelet Shaked till den israeliska tv-kanalen N12.

I flera länder upptäcks nu fall av den nya coronavirusmutationen omikron och många har infört reserestriktioner.

Israel är det första landet i världen som helt stänger sina gränser för utländska medborgare.  Landet har hittills ett bekräftat fall av varianten och sju misstänkta fall.

– Vår arbetshypotes är att den nya varianten finns i nästan alla länder och att vaccinen har effekt, men vi vet ännu inte i vilken utsträckning, säger landets inrikesminister Ayelet Shaked till den israeliska tv-kanalen N12 enligt the Guardian.

Stängningen måste godkännas av regeringen och ska därefter gälla i 14 dagar. Det träder i kraft vid midnatt på söndagen.

Medborgare tvingas till karantän

Inom den tidsperioden hoppas landet att det ska finnas tillräckligt med information om hur effektiva vaccin mot covid-19 är mot den nya varianten.

Israel kommer även att återinföra mobilspårning för att spåra smittbärare, se vilka de varit i kontakt med och på så sätt begränsa möjligheterna för den nya varianten att få fäste.

Israeliska medborgare som reser till landet kommer att behöva sitta i karantän, oavsett om man är vaccinerad eller inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.