Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör virologen Ali Mirazimi om nya virusvarianten. Foto: Johan Nilsson/TT, SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Virologen: Vaccinet kan skydda sämre mot nya varianten

Uppdaterad
Publicerad

Det är möjligt att de befintliga vaccinen mot covid-19 inte skyddar lika bra mot den nya varianten som de tidigare. Det befarar Ali Mirazimi, professor i klinisk virologi. Men varianten kan även ha muterat för många gånger för sitt eget bästa.

Storbritannien, Italien och en rad andra länder har infört flygstopp från länder i södra Afrika efter att en ny variant av covid-19 upptäckts i bland annat Sydafrika.

– Det som skiljer den här varianten från de andra, baserat på den information som vi fått, är att den har flera mutationer på sitt så kallade spikprotein, säger Ali Mirazimi, professor i klinisk virologi vid Karolinska institutet och halvtidsanställd vid Folkhälsomyndigheten.

Vaccinationsskyddet kan påverkas

Tidigare varianter har muterat två, tre eller fyra gånger medan den nya har muterat tiotals gånger, vilket skapar oro.

– Ändrar man för mycket i spikproteinet så kan det kanske påverka vaccinationsskyddet, säger Mirazimi.

Men även om varianten visar sig vara mer motståndskraftig mot vaccin betyder det inte per automatik att varianten är mer smittsam.

– En del talar för att den här nya varianten kan ha utvecklats hos en aidspatient med försvagat immunförsvar. Därför kan det ha uppstått så många mutationer på en och samma variant. När det är så här många mutationer kan det påverka vaccinets förmåga att skydda, men å andra sidan kan det samtidigt innebära att viruset inte är så smittsamt.

Enligt Mirazimi kan det vara negativt för ett virus att mutera många gånger. Det kan leda till försvagningar som gör att andra varianter då kan slå ut den.

Statsepidemiolog Anders Tegnell menar att det är för tidigt att uttala sig om hur smittsam varianten är i nuläget.

– Vi får se när vi får bättre data på det. Vi vet att med den vaccinproduktionsmodell vi har i dag är det fullt möjligt och till och med relativt enkelt att ändra vaccinet om det skulle behövas, säger han till TT.

Stängda gränser

Efter upptäckten av den nya varianten har flera länder valt att stoppa flygtrafiken till och från flera länder i södra Afrika. Men att införa ett stopp nu kan redan vara för sent tror Ali Mirazimi.

– Att stänga gränserna nu kommer inte att hjälpa. Är viruset mycket smittsamt har det redan fått stor spridning eller kommer ändå få spridning trots stängda gränser.

Hör mer i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer