Taiwans president Tsai Ing-wen tog hem segern i lördagens val. Foto: TT

Taiwans sittande president tar hem segern i valet

Uppdaterad
Publicerad

Taiwans president, Tsai Ing-wen, tar hem segern i presidentvalet under lördagen, rapporterar AP. Enligt uppgifter ska hon ha tagit hem en storseger med närmare 60 procent av rösterna.

Under lördagen gick Taiwans befolkning till valurnorna för att rösta i president- och parlamentsvalet. Och strax efter 14-tiden, svensk tid, kom beskedet att den sittande presidenten Tsai Ing-wen vunnit valet, enligt bland andra nyhetsbyrån AP.

När valurnorna stängt och efter att 96 procent av rösterna räknats tar Tsai Ing-wen hem 57 procent av rösterna, skriver Nikkei Asian Review.

Relationen till Kina en viktig fråga

När taiwaneserna gick till val förra våren var lönenivåerna den stora frågan och det pratades om regimskifte. Men efter att protesterna i Hongkong bröt ut i somras har den frågan dominerat.

Tsai Ing-wen vinst är ett tecken på väljarnas stöd för henne hårdare hållning gentemot Kina, skriver AP. Hon har även vunnit framgångar efter att ha drivit igenom en lag som legaliserar samkönade äktenskap i landet.

– Jag hoppas att de styrande i Peking förstår att det demokratiska Taiwan, och vår demokratiskt valda regering, inte kommer att ge efter för hot, sa Tsai Ing-wen, enligt BBC.

Erkänner sig besegrad

Presidentens främste motståndare, den kinavänlige Han Kuo-yu, fick enligt den tidiga räkningen, 38 procent och har också erkänt sig besegrad.

– Jag har ringt president Tsai och gratulerat henne. Hon har ett nytt mandat för de kommande fyra åren, sa han under lördagseftermiddagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.