Tegnell: Fortsatt viktigt att begränsa stora sammankomster – regeln om max 50 personer ligger fast

Publicerad

Folkhälsomyndigheten ser ingen anledning att lätta på begränsningarna för större folksamlingar, trots att utvecklingen i Sverige går åt rätt håll.

De senaste dagarna har tonläget i debatten om hur svenska coronarestriktioner slår mot kulturbranschen skruvats upp rejält. Allt fler kritiska röster höjs mot kultur- och idrottsminister Amanda Lind med krav på att underlätta för större kulturevenemang.

”Begränsningen väldigt viktig”

Men enligt statsepidemiolog Anders Tegnell har begränsningen av folksamlingar större än 50 personer visat sig vara väldigt viktigt eftersom de innebär stora risker. Det finns därför ingen anledning att lätta på restriktionerna, menar han.

Coronapandemin

– Det är definitivt ingen risk som vi är villiga att ta just nu, säger han vid en presskonferens på tisdagseftermiddagen.

Enligt Tegnell är osäkerheten inför hösten och nya smittoutbrott fortsatt stor och det är därför även i fortsättningen viktigt att behålla restriktionerna.

”Definitivt inte över”

Visserligen går utvecklingen i Sverige åt rätt håll för tillfället, säger Tegnell. Antalet avlidna per dag sjunkit ned till ett par fall om dagen, precis som antalet nya inlagda patienter på intensivvården.

Men, i andra delar av världen ökar smittan snabbt och i hela 70 av världens länder så har man en ökad smittospridning.

– Det är definitivt inte över än, säger Anders Tegnell.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet