Missa inte Utrikesbyrån som publiceras 19.00 onsdag kväll på SVT Play. Det sänds också i SVT2 kl 21.45. Foto: SVT

Terrorpropagandan i coronans skugga: ”Ett Netflix med bara IS-filmer”

Uppdaterad
Publicerad

Terrorgruppen IS ”kalifat” är slaget i spillror men i pandemins skugga slipar anhängare propagandan. IS-experten Michael Krona beskriver anhängarnas hemmasnickrade streamingtjänster som ”ett Netflix men med bara IS-filmer” där gruppen uppmanar till terrordåd.

När den internationellt terrorstämplade islamistgruppen Islamiska staten (IS) tog på sig ansvar för den dödliga terrorattacken i Wien i början på månaden följde det ett för terrorexperter bekant mönster. Ett uttalande från Amaq, gruppens ”nyhetsbyrå”, och en video där gärningsmannen på arabiska svär gruppens ledare trohet.

På nätet firade IS-anhängare dådet, liksom den stora attacken mot Kabuls universitet i Afghanistan. Och medan det är viktigt att hålla isär gruppens officiella propaganda från terroristernas hejaklack på nätet, så har de senare blivit allt viktigare för gruppen sedan den förlorade sitt så kallade kalifat. Alltså de territorier i Irak och Syrien där gruppen 2014 försökte utropa en egen stat.

– Under coronapandemin där många anhängare spenderar mycket tid framför datorn så får det en ganska viktig funktion tyvärr, säger Michael Krona, universitetslektor vid Malmö universitet där han forskar om IS propaganda.

Eskalering i IS-propaganda

IS är fortfarande i allra högsta grad aktiv som terrorgrupp, särskilt i Afghanistan och delar av Afrika. Och dess ”varumärke” som internationell terrorgrupp är i dag helt beroende av anhängarna på nätet, enligt Krona. Inte minst för att uppmana enskilda anhängare att begå attentat.

– Det är enormt aktivt på nätet och kommunikationen för att inspirera ensamagerande är mycket mer intensiv än vad den var under ”kalifat”-åren, säger han i Utrikesbyrån.

”Netflix för IS-filmer”

Krona beskriver en utveckling där IS-anhängare dessutom har blivit allt mer delaktiga i själva produktionen av propaganda.

– Tidigare var det så att de bara konsumerade i stort sett den officiella propagandan, nu producerar de egen, säger han.

Ett slående exempel på den utvecklingen är en sorts videobibliotek där anhängare samlat IS-propaganda och som har visat sig vara väldigt svår att ta bort från nätet på grund av dess decentraliserade system. Krona jämför med kommersiella streamingtjänster.

– Det finns supportergrupper som har utvecklat medietjänster på nätet till exempel, något som liknar ett Netflix men med bara IS-filmer som man kan sitta och streama.

Se kvällens avsnitt av Utrikesbyrån som denna vecka handlar om terroristerna som bygger sin makt i skuggan av pandemin. Programmet finns här på SVT Play och i kväll onsdag 21.45 i SVT2.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.