Missa inte Utrikesbyrån som publiceras 19.00 onsdag kväll på SVT Play. Det sänds också i SVT2 kl 21.45. Programledare: Johan Ripås. Foto: Thibault Camus/TT

”Min hjärna kunde inte acceptera verkligheten”

Uppdaterad
Publicerad

Det var den 13 november 2015 som ett antal beväpnade anhängare av terrorgruppen Islamiska staten (IS) urskiljningslöst öppnade eld mot den unga konsertpubliken på Bataclan i Paris. Catherine Bertrand överlevde den ödesdigra kvällen.

– Jag såg vad det var som hände, men min hjärna kunde inte acceptera verkligheten.

Så beskriver Catherine Betrand sin reaktion när hon blickade ut över förödelsen på konsertlokalen Bataclan i Paris, den där ödesdigra kvällen som kom att förändra hennes liv för alltid. Terroristerna dödade totalt 130 människor där och i de efterföljande Parisattackerna, och hundratals skadades.

Gömde sig för terroristerna

Catherine Bertrand befann sig på balkongen när en annan gäst sade att de måste fly. En stund fick hon gömma sig i trappan, medan terroristerna var på väg upp till balkongen som hon just lämnat.

– Min hjärna var helt bortkopplad, jag var inte längre mig själv, berättar hon i veckans avsnitt av SVT:s Utrikesbyrån.

– Det kom ett tillfälle då skjutandet slutade, och då sprang jag ut utan att vända mig om.

Nya dåd väcker minnena

Händelsen satte djupa spår i Bertrand som i dag beskriver hur återkommande attentat i Frankrike och Europa, som under den gångna hösten, fortsätter att påminna henne om den traumatiska händelsen.

– Jag tittar inte på tv, lyssnar inte på radio längre. Det är för svårt.

Se intervjun med Catherine Bertrand i Utrikesbyrån som denna vecka handlar om terroristerna som bygger sin makt i skuggan av pandemin. Se programmet här på SVT Play eller i kväll onsdag 21.45 i SVT2.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.