Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Tidigare gängmedlem: ”Förvånad över att det inte händer oftare” Foto: TT/SVT

Tidigare gängmedlem: ”Förvånad över att det inte händer oftare”

Uppdaterad
Publicerad

Den före detta gängmedlemmen Peter Svensson är i dag verksamhetsansvarig för nationellt Passus. Han är inte förvånad över den tragiska dödskjutningen av den 12-åriga flickan i Botkyrka.
– Jag är mer förvånad över att det inte händer oftare än det faktiskt gör, säger han.

En 12-årig flicka sköts ihjäl i Norsborg i Botkyrka natten till söndagen. Enligt uppgifter till SVT Nyheter ska måltavlorna ha varit två män från ett kriminellt nätverk och flickan ska ha träffats av en förlupen kula.

– Det är fruktansvärt tragiskt. Tyvärr tror jag att det här kommer att ske vid fler tillfällen. Jag är mer förvånad över att det inte händer oftare än det faktiskt gör, säger Peter Svensson, före detta gängmedlem och verksamhetsansvarig för nationellt Passus som är en avhopparverksamhet som hjälper personer som vill lämna ett kriminellt gäng.

”Känslomässigt avtrubbad”

I SVT:s Morgonstudion berättade han om hur det grövre våldet eskalerat allt mer.

– I många år har man använt sig av knytnävar, påkar, knivar och skjutit någon i benet men nu skjuter man för att mörda folk. Och att man även ger sig på anhöriga på ett väldigt grovt sätt. Det vi inte heller får glömma är att det används en hel del narkotika i de här kretsarna vilket gör att man är helt känslomässigt avtrubbad.

Vad kan ni göra för att hjälpa personer som vill hoppa av?

– Vi kan göra väldigt mycket, många är stressade, jagar pengar och hamnar i många konflikter. Vi försöker skapa en framtidstro och lära dem att bli en del av samhället, säger Peter Svensson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

12-årig flicka ihjälskjuten i Botkyrka

Mer i ämnet