22-åringen inte längre terrormisstänkt

Uppdaterad
Publicerad

22-åringen släpps och kommer inte att begäras häktad. Han är inte längre misstänkt för förberedelse till terrorbrott.
22-åringens advokat Ola Salomonsson säger till SVT Nyheter att han är glad för sin klients skull men menar att det som hänt är både allvarligt och olyckligt.

Den tidigare terrormisstänkte 22-åringen släpps fri och kommer inte att begäras häktad, uppger Åklagarmyndigheten.

Mannen är inte längre misstänkt, enligt vice chefsåklagare Hans Ihrman.

Rätt person togs in

– Av det som har framkommit i utredningen samt förhör med den misstänkte har det kommit fram information som gör att han inte kan anses misstänkt, säger Hans Ihrman till SVT Nyheter.

Enligt Ihrman är man säker på att det inte skett någon förväxling av personer och att det var rätt person som togs in.

– Det har funnits tillräcklig grund för att inleda förundersökning och anhålla personen, men anhållningstiden är till för att utreda och se om det räcker för att häkta personen.

Var är läget nu för utredningen då?
– Det finns fortfarande omständigheter som talar för att det ägt rum förberedelser till terrorbrott och därmed finns inget skäl att lägga ned förundersökningen. Den fortsätter nu, säger Ihrman till SVT Nyheter.

”Allvarligt och olyckligt”

22-åringens advokat Ola Salomonsson menar att det som hänt är allvarligt och olyckligt. Samtidigt tycker han inte att man ska kritisera Säkerhetspolisen som vill skydda svenska folket.

– Det har funnits fog att ställa frågor till den här klienten om ett brott som är oerhört allvarligt. Det är olyckligt att det hänt, men det är också ett bevis på att man varit noggrann, säger Salomonsson till SVT Nyheter.

Mannen anhölls i sin frånvaro tidigare i veckan och rikslarm utfärdades. 22-åringen greps i torsdags i Boliden, där han bott på ett asylboende.

Familjen gläds

Beskedet om att 22-åringen släpps har tagits emot med glädje av hans familj i Irak.

– Vi är jätteglada, säger pappan, genom en tolk, till Aftonbladet.

– Vi tackar Sverige så mycket för att han är fri. I Irak kan man straffas för saker man inte har gjort, det är bra i Sverige, säger mamman genom tolken.

Polisen ifrågasätts

Säkerhetspolisens agerande har ifrågasatts eftersom 22-åringen sedan flera månader funnits i Migrationsvekets register och bott helt öppet på asylboendet i Boliden.

”Det som inträffade beskriver tydligt dilemmat för alla säkerhetstjänster där man tvingas agera utifrån en ofullständig lägesbild. Med hänsyn till det osäkra läge som råder är det sannolikt att Europa får anpassa sig till den här typen av händelser”, skriver Säpo i ett pressmeddelande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Höjt terrorhot i Sverige

Mer i ämnet