Nya demonstrationer skakar Tunisien, tio år efter arabiska våren. Under lördagen meddelade premiärminister Hichem Mechichi ombildning i regeringen. Foto: Mohamed Messara/EPA/TT

Tio år efter arabiska våren – nya demonstrationer i Tunisien

Uppdaterad
Publicerad

Våldsamma demonstrationer har brutit ut i flera tunisiska städer under lördagen. Protesterna bottnar i en ilska över en allt sämre ekonomisk situation i landet, rapporterar Reuters.

För tio år sedan tände demonstrationer i Tunisien gnistan till den arabiska våren.

Jasminrevolutionen, som protesterna kom att kallas, vände sig då mot utbredd fattigdom, arbetslöshet, korruption och orättvisor. De ledde bland annat till att landets dåvarande president Zine El Abidine Ben Ali avgick och flydde landet.

Ett decennium senare protesterar befolkningen återigen mot svåra livsförhållanden.

Avfyrat tårgas

I kuststaden Sousse ska säkerhetsstyrkor ha avfyrat tårgas mot hundratals arga demonstranter som blockerade vägar och brände bildäck. Flera unga män ska också ha brutit sig in i butiker, skriver Reuters.

Våldsamma demonstrationer har även ägt rum på flera platser i huvudstaden Tunis och i ett antal städer i den norra delen av landet.

Regeringsombildning

Protesterna sätter press på landets nuvarande premiärminister Hichem Mechichi, som tidigare i dag utnämnde tolv nya ministrar i en regeringsombildning som syftar till att gjuta olja på vågorna efter att de politiska spänningarna i landet vuxit sig allt starkare.

Jasminrevolutionen innebar en övergång till mer fungerande demokrati i Tunisien men den ekonomiska situationen i landet har försämrats och landet står nu inför en allvarlig ekonomisk kris.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer