Deltagare i årets Women's March på Manhattan i New York. Foto: TT

Tiotusentals samlades för kvinnomarscher i USA

Uppdaterad
Publicerad

Hundratusentals människor samlades i dag i flera amerikanska städer för att protestera mot president Donald Trump.

Den så kallade ”Womens march” hölls i dag för andra året i rad och demonstrationer hölls i 250 amerikanska städer, bland annat i Los Angeles, New York, Las Vegas och Washington DC.

Fjolåret var ett turbulent år för kvinnors rättigheter i USA, bland annat har Metoo-kampanjen lett till intensiva diskussioner om sexuella trakasserier och övergrepp, och Trumps politik kring abortfrågor och preventivmedel har väckt vrede.

Idén till den första ”Womens march”, som hölls för ett år sedan, startade på sociala medier efter att Hillary Clinton förlorade presidentvalet mot Donald Trump.

För många amerikanska kvinnor kom valresultatet som en chock, de fruktade att Trumps politik skulle innebära ett bakslag för kvinnors hälsa och rättigheter.

Protesterna blev globala, och minst 600 demonstrationer hölls i 75 länder. Bara i USA uppskattas närmare tre miljoner människor ha deltagit i protesterna.

President Trump konstaterade i en kommentar på Twitter att det är ”vackert väder över hela landet, en perfekt dag för alla kvinnor att marschera”, och fortsätter: ”Lägsta arbetslösheten på 18 år bland kvinnor!”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.