Tre vanligaste cancerformerna

Uppdaterad
Publicerad

Cancer är inte en enda sjukdom, utan ett samlingsnamnet på omkring 200 olika sjukdomar. Varje år ställs cirka 50.000 cancerdiagnoser. De tre diagnoserna som dagens förslag omfattar är de vanligaste och omfattar nära hälften av alla fall. Varje år ges omkring 10.000 män diagnosen prostatacancer. Antalet kvinnor som drabbas av bröstcancer är ca 7.000 per år. Omkring 5.000 per år drabbas av tjocktarmoch ändtarmscancer.

Därnäst vanligast är hudcancer och lungcancer.

Prostatacancer

Under de senaste årtiondena har antalet diagnostiserade fall av prostatacancer kraftigt ökat. Drygt en tredjedel av all cancer hos män är prostatacancer, som därmed är mannens vanligaste cancerform.

Prostatacancer drabbar framför allt äldre män. Mer än två

tredjedelar är över 70 år när de får diagnosen. Sjukdomen är ovanlig före 50-årsåldern.

Prostatacancer innebär att det bildas en elakartad tumör i prostata, oftast i den yttre delen av körteln.. Prostatacancer i tidigt skede brukar inte ge några symtom.

Bröstcancer

Drygt en fjärdedel av all cancer hos kvinnor är bröstcancer, som därmed är kvinnans vanligaste cancersjukdom. Bröstcancer drabbar framför allt äldre kvinnor. Hälften är över 64 år när de får diagnosen. Mindre än fem procent är under 40 år.

Det finns flera olika former av bröstcancer. I de flesta fall börjar cancern i mjölkgångarnas celler, men cancer kan också uppstå i mjölkkörtlarna. I enstaka fall har cancern sitt ursprung i den bindväv som finns mellan mjölkkörtlarna.

Cancer i tjocktarm och ändtarm

Det finns stora likheter mellan tjocktarmscancer och ändtarmscancer. Därför använder läkarna ofta en gemensam beteckning för dessa sjukdomar: kolorektal cancer.

Kolorektal cancer är den tredje vanligaste cancerformen i Sverige, efter bröstcancer och prostatacancer. Varje år får cirka 3 500 personer tjocktarmscancer och 2 100 ändtarmscancer (2003 års siffror). De flesta, 75 procent, är över 65 år när de får sjukdomen. Ungefär fem procent är under 50 år. Sjukdomen förekommer lika ofta hos män som hos kvinnor.

Blod i avföringen, ändrade avföringsvanor – diarré, förstoppning eller täta trängningar – är vanliga symtom.

Från cancer till kräfta

Själva ordet cancer är relativt nytt i svenskan. Länge använde man det inhemska ordet ”kräfta” – vilket är precis samma sak, eftersom latinets ”cancer” betyder just kräfta.

Det som kännertecknar alla de olika cancerformerna är att vissa celler förändras och uppträder onormalt – de blir cancerceller.

Dessa kännetecknas bland annat av att de tillväxer onormalt, inte dör och stimulerar sin egen tillväxt.

I många fall kan de också sprida sig, från den ursprungliga platsen till andra delar av kroppen och bilda dottersvulster, metastaser.

Källa Cancerfonden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.