Samtidigt som priserna i centrala Stockholm fortsätter gå ned, går trenden för Storstockholm nu i motsatt riktning. Foto: TT

Trendbrott: Storstockholms bostadspriser stiger

Uppdaterad
Publicerad

Efter månader med nedgångar på bostadsmarknaden kan ett trendbrott nu skönjas. I oktober gick priserna på bostäder i Stockholm upp med två procent.

– En förklaring är att köpare och säljare har kommit närmre varandra, säger Per-Arne Sandegren på Svensk Mäklarstatistik.

När Svensk Mäklarstatistik presenterar siffror för bostadsförsäljningen i oktober står det klart att priserna fortsätter att sjunka på de flesta håll.

Men det finns också undantag. Ett sådant är Storstockholm där priserna på bostadsrätter i stället steg med 2 procent jämfört med månaden innan.

När bostadsmarknaden svänger, både uppåt och nedåt, så börjar jakten på en ny jämviktsnivå.

Enligt Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik, är uppgången i Stockholms län ett tecken på att vi börjar närma oss en sådan.

Ned i centrala Stockholm

– Det vi ser i Storstockholm nu är en tydlig trend i den meningen att efter flera månaders kraftiga nedgångar har det nu inte bara planat ut, utan vi ser även en uppgång. Man ska inte övertolka en enskild månad, men det är absolut ett trendbrott, säger han.

Samma trend syns inte i centrala Stockholm. Där gick priserna på bostadsrätter i stället ned med en procent jämfört med september. Enligt Per-Arne Sandegren rör det sig dock om en lägre nedgångstakt än tidigare.

Trenden i Storstockholm är enligt Per-Anders Sandegren extra intressant eftersom det är på den marknaden som förändringar brukar synas först. Det är för att de som bor i Stockholm är mer räntekänsliga och lägger en större del av sin lön på boendet, jämfört med i andra delar av landet. Sett till totalt antal försäljningar av bostadsrätter i landet står också Storstockholm för 40 procent av försäljningarna.

Stilla i Malmö

Samma pristrend syns däremot inte i Göteborg. Där sjönk priserna på bostadsrätter med två procent både i centrala delarna av staden och i hela storstadsområdet. I Malmö stod priserna stilla.

Inte heller när det kommer till villor syns någon uppgång. I samtliga storstadsområden sjönk villapriserna med två procent.

En annan trends som varit tydlig en längre tid är att antalet affärer minskar.

Under oktober såldes 8 800 bostadsrätter totalt, jämfört med 12 400 samma månad förra året. För villor är motsvarande siffror 4 300 i år och 5 700 förra året.

– Det är fortsatt kraftiga nedgångar månad för månad, jämfört med förra året. Samtidigt ska man komma ihåg att 2021 var ett år då det såldes ovanligt många objekt. Skillnaden blir inte lika stor om man jämför med 2020, säger Per-Arne Sandegren.

Bostadspriserna i oktober

Prisförändringar på bostadsrätter de senaste 1, 3 respektive 12 månaderna:

Riket: ± 0%, – 3%, – 6%

Centrala Stockholm: – 1%, – 5%, – 6%

Storstockholm: + 2%, – 2%, – 6%

Centrala Göteborg: – 2%, – 7%, – 9%

Storgöteborg: – 2%, – 6%, – 8%

Centrala Malmö: ± 0%, – 4%, – 3%

Stormalmö: ±0%, – 3%,- 3%

Prisförändring på villor de senaste 1, 3 respektive 12 månaderna:

Riket: – 2%, – 6%, – 5%

Storstockholm: – 2%, – 8%, – 8%

Storgöteborg: – 2%, – 8%, – 9%

Stormalmö: – 2%, – 8%,- 10%

Fritidshus de senaste 12 månaderna:

Riket: + 1%

Källa: Svensk Mäklarstatistik

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.