Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Haft svårt att sova på grund av värmen? Hör SVT:s meteorolog Marcus Sjöstedt reda ut vad en tropisk natt är. Foto: Fredrik Sandberg/TT, Stina Stjernkvist/TT, SVT

Tropiska nätter ger många sömnproblem

Uppdaterad
Publicerad

De senaste dygnen har nätterna varit tropiska på flera platser i södra Sverige. Och även den kommande natten kan bli en svettkladdig historia på många håll.

– Då får många sömnproblem. Vi är inte vana vid den här värmen och höga luftfuktigheten, säger SVT:s meteorolog Marcus Sjöstedt i Morgonstudion.

Tropiska nätter har gett många sömnproblem de senaste nätterna. Nätter beskrivs som tropiska när temperaturen inte understiger 20 grader under hela natten och luftfuktigheten är hög.

Fenomenet uppstår oftast under slutet av sommaren när fuktig luft strömmar in och temperaturen i havet har hunnit bli hög, säger meteorolog Linnéa Rehn Wittskog vid SMHI till TT.

– Vattnet fungerar som en värmereservoar. Temperaturen i vattnet ändras inte lika snabbt som i luften och vattnet blir som ett värmebatteri som hjälper till att hålla temperaturerna uppe.

Tropiska nätter på flera håll

Eftersom vattnet är värmebäraren förekommer tropiska nätter sällan i inlandet, men kan däremot uppstå i innerstäder där gator och huskroppar magasinerar värme, enligt SMHI.

Natten till måndag sjönk nattemperaturen inte under 20 grader i Skillinge, Östergarnsholm och Fårösund. Den påföljande natten var tropisk på Ölands norra udde, i Lund, på Landsort, i Falsterbo, Visby, på Skarpö och Vinga, Svenska högarna, i Karlskrona och Halmstad, Nidingen, Skillinge, Landsort, Hoburg, Östergarnsholm, Fårösund och på Gotska sandön.

Natten mot onsdag svettades Svenska högarna, Skarpö, Stockholm (Observatorielunden), Saltsjö-Boo, Örskär, Utklippan, Söderarm och Gotska sandön.

Kallare luft på ingång

De senaste dagarnas tropiska nätter är dock inte här för att stanna. Redan imorgon fredag kan det bli en sista tropisk natt för i år.

– Det är kallare luft på ingång. Den kommer både att bli svalare och torrare, säger SVT:s meteorolog Marcus Sjöstedt.

En hel del skurar kan även aktiveras under de kommande dagarna i södra delarna av landet, men det kommer att vara fortsatt varmt, säger han.

Se meteorolog Marcus Sjöstedt berätta mer om tropiska nätter i klippet ovan.

När temperaturen inte understiger 20 grader under hela natten kallas det för tropisk natt.

Fenomenet förekommer vanligast när fuktig luft strömmar in under senare delen av sommaren. Då är vattnet i hav och sjöar som varmast och den högre luftfuktigheten dämpar utstrålning av värme.

Tropiska nätter förekommer ofta i samband med värmeböljor. SMHI definierar värmebölja som ”en sammanhängande period då dygnets högsta temperatur är minst 25 grader minst fem dagar i sträck”.

Källa: SMHI

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer