”Trump har skruvat upp volymen ytterligare ett snäpp”

Uppdaterad
Publicerad
KRÖNIKA ·

I veckan som gått trappade Donald Trump upp sitt krig mot medierna med en tweet, som även många av hans partikamrater tycker gick över gränsen. Den var chockerande grov och sexistisk. Men trots de starka reaktionerna har Trump sedan dess skruvat upp volymen ytterligare ett snäpp. Nu senast med en tweet där han i en video fysiskt brottar ner en representant för CNN.

Nike Nylander, SVT:s utsände i Washington

Nike Nylander

SVT:s utsände i Washington

Jag befinner mig i USA och bevakar landet under några veckor för SVT:s räkning. Mitt jobb är att följa nyhetsflödet och hålla koll på vad som händer med de politiska sakfrågorna. Men under de senaste dagarna har sakfrågorna hamnat i skymundan. Återigen är det Trumps twittrande och hans attacker på medierna som har dominerat det politiska samtalet här.

TV: Trump sprider våldsfilm riktad mot CNN

”Jag är president”

En kort resumé:

Torsdagmorgon – Trump hoppar på MSNBC-programledaren Mika Brzezinski och skriver att han sett henne med ansiktet blodigt efter en plastikoperation.

Lördag kväll – I ett tal till landets veteraner ägnar han mycket tid åt sitt krig mot medierna. Han spinner vidare på temat att medierna är folkets fiende och säger bland annat i sammandrag att ”fejkmedia försöker tysta oss, de försökte stoppa oss från att nå Vita Huset, men de förlorade. Det är jag som är president”.

Söndagmorgon – Trump twittrar ut ännu en attack på CNN. Tweeten består av en video där Trump till synes våldsamt brottar ner en representant för CNN. Det är uppenbart att det är en skämtvideo, men skrattet fastnar i halsen. När en president som utsett journalister till ”folkets fiende” sprider bilder där han går till fysisk attack mot en mediebolagsrepresentant är det svårt att inte ta det på allvar.

LÄS MER: Trump: ”Jag är president, de är det inte”

Sprider utan att blinka

Var har då Vita Huset fått videon från? Enligt medier här verkar ursprunget till videon vara en loopad version av en gif som en redditanvändare med användarnamnet HanAssholeSolo postade i ett forum för Trumpsupportrar för några dagar sedan. Bakom namnet HanAssholeSolo döljer sig en person som skrivit riktigt grova saker – exempelvis om att kväva hemlösa eller att släpa George Soros döda uppsvällda kropp längs gatorna. Vita Huset sprider alltså vidare en sådan persons video utan att blinka. Vad hände med källkritik? Spelar det ingen roll var presidenten fått sin video från?

De senaste dagarna har det förts en diskussion här i USA om vad presidentens grova påhopp i sociala medier får för konsekvenser för samhället och inte minst för de unga. Hur ska vuxna hemma och i skolan lära barnen att ta hänsyn och inte ägna sig åt nätmobbning när landets president gör precis det? ”Men presidenten gör ju så, då kan det väl inte vara fel?”

LÄS MER: Vägrar lämna ut valdata till Trump

”Slå tillbaka tio gånger hårdare”

Presidenthustrun Melania Trump har sagt att hon har tänkt viga en del av sin tid som First Lady åt att motverka just nätmobbning. Men när hon får frågan om vad hon tycker om twitterpåhoppet på Brzezinski, svarar hon genom sin talesperson att presidenten när han blir attackerad ”kommer att slå tillbaka tio gånger hårdare”. Det är långt ifrån att vända andra kinden till.

Källkritik är ytterligare en av de där sakerna som skolor i dag vinnlägger sig om att lära ut i dessa tider av massivt informationsflöde och inte sällan oklara avsändare. Kanske kan de senaste dagarnas tweets från president Trump användas i undervisningen om såväl vett och etikett på nätet som vikten av källkritik.

LÄS MER: Omvärldens USA-förtroende rasar efter Trump

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.