Trump vill skippa rättsprocesser Foto: TT

Trump vill skippa rättsprocesser för asylsökande

Publicerad

USA:s president Donald Trump anser att människor som tar sig in i USA olagligt borde skickas tillbaka omedelbart utan några juridiska processer. Ett förslag som nu kritiseras.

Donald Trump anser att migranter som tar sig till den amerikanska gränsen har det för lätt. Nu vill han ta bort de processrättigheter som asylsökande har i väntan på besked.

På söndagsmorgonen twittrade presidenten för att säga att USA skulle hoppa över domstolsförhandlingar för invandrare som korsar gränsen olagligt och istället utvisa dem med omedelbar verkan.

Detta kommer efter den heta debatten om barn som separeras från sina familjer vid den amerikanska gränsen. Något som president Trump fått stark kritik för.

Förslaget mötte kritik

Enligt gällande lag kan asylsökande registrera sig vid gränsen, meddela att de söker asyl och placeras i en anläggning i väntan på att träffa en domare. Men Trump säger att det är en process som hånas runt om i världen.

Trump liknar i ett twitterinlägg immigranter vid inkräktare som försöker ”bryta sig in i” landet.

Förslaget mötte under söndagen skarp kritik från både rättsexperter och företrädare för immigranters rättigheter, som säger att det skulle bryta mot landets konstitution om det gick igenom.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Senaste avsnittet i SVT Play

  • Senaste sändningen

    Rapport · 26 mars 23.25