USA:s föredetta president Donald Trump. Foto: Steve Pope/TT

Trumps order efter valet: Beslagta rösträkningsmaskiner

Uppdaterad
Publicerad

I en osignerad presidentorder som skrevs under de turbulenta veckorna efter USA:s före detta president Donald Trump förlorade valet 2020, beordrade han att beslagta rösträkningsmaskiner, det rapporterar Politico.  

Dokumentet om rösträkningsmaskinerna återfinns i ett omfattande material hos USA:s riksarkiv som Trump krävt ska hemligstämplas, ett krav som Högsta domstolen i veckan nobbade.

I ordern, framtagen av Vita huset står det bland annat att försvarsministern genast ska ”beslagta, samla in och analysera alla maskiner, utrustning och elektroniskt lagrad information och materialdokument som krävs för lagring”. 

Orden är en liten del av de hundratals dokument som Trumps advokater försökt stoppa från att lämnas ut till kongressutskottet som utreder händelserna i Kapitolium den 6 januari förra året.

Den färdigställdes den 16 december 2020, men blev aldrig signerad av den föredetta presidenten.

750 dokument

I och med HD:s besked tidigare i veckan får det utskott i representanthuset som utreder stormningen av Kapitolium, tillgång till materialet. Sammanlagt rör det sig om mer än 750 dokument som utskottet begärt ut till utredningen.

I dokumenten återfinns också handlingar om flera av de tidigare kända konspirationsteorier som efter valet luftats av Trump och hans förtrogna. Bland andra advokaten Sidney Powell som direkt ifrågasatte valresultatet och spred teorier om att Kuba, Venezuela och andra ”kommunist”-länder kunde ha medverkat i en hackning av valet som tog miljontals röster från Trump.

Expresidenten själv driver fortfarande – helt utan grund – budskapet att han blev bestulen på valvinsten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.