Donald Trump: ”Vi kommer ta tillbaka Vita huset”

Uppdaterad
Publicerad

USA:s tidigare president Donald Trump höll tal i Arizona och gick, inte helt oväntad, till attack mot sittande president Joe Biden.

– Biden har fullständigt förödmjukat vår nation, sade Trump följt av publikens applåder.

Donald Trump höll natten mot söndag sitt första stormöte för året i Arizona. Det är första gången sedan juli 2021 som Trump besöker Arizona, en delstat där han som första republikanska presidentkandidat på 24 år fick erkänna sig besegrad.

Den tidigare presidenten vidhåller fortfarande att valfusk gjorde att han förlorade mot Biden, Trots att Trump förlorade valet med över sju miljoner röster och därefter förlorat flera överklaganden i domstolar. Enligt valobservatörer fanns det heller inga bevis för systematiskt valfusk.

– Jag ställde upp två gånger, och jag vann två gånger – och det gick bättre andra gången, sade han och konstaterade att hela världen skrattar åt USA, och fortsätter:

– Biden har fullständigt förödmjukat vår nation.

Kritik mot nedstängning och vaccineringsstrategi

Den tidigare presidenten kritiserade också landets nedstängning efter covid-19 och strategin med vaccinering samt slängde en känga till media.

– Vi pratar inte om storhet längre, sade han och syftade på sin tidigare valkampanjs paroll ”Make America great again”.

– Vi pratar om miljön, om covid och vi pratar om ras. Om du tittar på ”fake news” på natten och ser vad de pratar om – du kommer inte tro det – det är inte möjligt, sade han.

”Vi kommer ta tillbaka Vita huset”

Han avslutar sitt nästan två timmar långa tal med att ta sikte på valet 2024. Ett val som han fortfarande inte gett besked om han kommer ställa upp i.

– Vi kommer ta tillbaka Vita huset, vi kommer ta tillbaka senaten och vi kommer ta tillbaka Amerika.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.