USA:s president Donald Trump och Nordkoreas ledare och diktator Kim Jong-Un, vid toppmötet i Hanoi. Foto: AP/TT

Trumps tweet till Kim Jong-Un: ”Jag kan möta dig vid gränsen”

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Donald Trump har skickat en förfrågan till Nordkoreas diktator Kim Jong-Un om att träffas – redan till helgen. På Twitter skriver presidenten att han ska till Sydkorea och att de borde ses vid gränsen och skaka hand. Ett ”mycket intressant förslag”, menar Nordkorea.

Efter helgens G20-möte i Japan planerar Trump att resa till Sydkorea. Strax innan mötet med Kinas president Xi Jinping twittrar presidenten att han vill möta Nordkoreas diktator Kim Jong-Un och att mötet borde ske vid gränsen mellan Syd- och Nordkorea.

”Om ordförande Kim läser detta. Jag kan möta honom vid gränsen/DMZ, bara för att skaka hans hand och säga hej(?)!”, skriver Trump.

Nordkorea: ”Mycket intressant förslag”

Kort efter uttalandet kom Nordkoreas svar:

– Vi ser det som ett mycket intressant förslag, men vi har inte mottagit någon officiell förfrågan, säger landets första vice utrikesminister Choe Son-Hui, enligt Reuters som hänvisar till den statliga nyhetsbyrån KCNA.

Hon ska ha sagt att mötet, om det blir verklighet, skulle fungera som ”ytterligare ett betydelsefull tillfälle att fördjupa de personliga relationerna mellan de två ledarna, och att främja de ömsesidiga förbindelserna”.

Ett kort möte – om det blir av

Donald Trump har under de senaste dagarna varit i Japan och träffat ledarna för världens största tillväxtländer, bland annat den ryske presidenten Vladimir Putin och Kinas ledare Xi Jinping.

Därefter ska Trump, enligt vad han skriver på Twitter, åka till Sydkorea tillsammans med landets president Moon Jae-In och besöka den demilitariserade zonen. Där vill Trump passa på att även få möta Kim Jong-Un, men betonar att mötet i så fall blir kortvarigt, endast i någon minut, rapporterar Reuters.

”Väldigt bekväm” med ett statsbesök

Senare ska han ha sagt att han även kan tänka sig att korsa gränsen till Nordkorea i samband med gränsvisiten. Ingen amerikansk president har tidigare satt sin fot i diktaturen.

– Jag skulle känna mig väldigt bekväm med att göra det. Jag skulle inte ha några problem med det, sa Trump om ett eventuellt besök enligt CNN.

Presidenten tillade även att han inte skulle se det som ett dåligt tecken om Kim Jong-Un valde att inte dyka upp vid gränsen för ett ”kort hej” som han hoppas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.