Foto: TT

Trycksår vanligt i Västernorrland

Publicerad

Nästan var tionde patient i hälso- och sjukvården drabbas av vårdskador. Patienter i Västernorrland drabbas oftare än andra av trycksår.

Trycksår är en av de vanligaste vårdskadorna och förorsakar stort lidande för patienterna och höga kostnader för vården. Men skillnaderna är stora mellan landstingen. I en mätning som genomfördes av Socialstyrelsen under våren 2014 konstaterades att 19 procent av patienterna i Västernorrland var drabbade. Det är sämst resultat i Sverige. Bäst var det för patienterna i Kalmar, där drabbades bara 5 procent. Rikssnittet var 14 procent. Det tyder på att skadorna kan förhindras, enligt Socialstyrelsens lägesrapport om patientsäkerhet.

Infektioner vanliga

Vårdrelaterade infektioner är också vanliga och ligger kvar på en oförändrat hög nivå sett till hela landet. Andelen patienter som drabbas i samband med sjukhusvård har varit runt 9 procent sedan 2009. Samtidigt varierar förekomsten från 5 till 13 procent mellan landstingen, enligt den senaste mätningen från 2014. I Västernorrland drabbades 8 procent av patienterna av en infektion.

– Vårdrelaterade infektioner är ett av de stora hoten mot patientsäkerheten. De landsting som ligger dåligt till måste arbeta mer med förebyggande insatser och kan lära av dem med bra resultat. En nyckel är att se infektionerna som oacceptabla och möjliga att förhindra, säger Carina Skoglund, projektledare för lägesrapporten på Socialstyrelsen.

Hygien viktigt

För att minska infektionerna är det viktigt att personalen är noga med hygienen. Totalt 65 procent av personalen i Västernorrland följer basala hygienrutiner och klädregler. Sjuksköterskor och undersköterskor är bättre på det än än läkarna.

– Att följa reglerna är ett skallkrav och inget fritt val. Det handlar om fundamentala saker som att tvätta och desinfektera händerna, säger Carina Skoglund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.