En kobra som föddes med två huvuden har upptäckts i indiska Midnapore. Foto: Reuters

Tvåhövdad kobra i Indien väcker klassisk filosofisk fråga

Uppdaterad
Publicerad

En kobra med två huvuden har uppmärksammats i indiska staden Midnapore. Eller är det två kobror som delar kropp? I vilket fall som helst har lokalborna börjat mata ormen med mjölk, i ett försök att hjälpa den att överleva.

Det är ovanligt att en orm föds med två huvuden men det kan hända, enligt ormexperten Björn Thinning. Enligt zoologer i Indien kan de två huvudena skapats på grund av olika anledningar, antingen rör det sig om en misslyckad embryodelning eller så har gifter i närmiljön påverkat ormens utveckling.

I och med upptäckten av ormen väcks en klassisk filosofisk fråga, ska man betrakta kobran som en orm med två huvuden eller två ormar med en kropp.

– Jag tror det blir en individ med två huvuden, som har två hjärnor... ja, det där låter jag någon annan svara på, säger ordförande i Sveriges herpetologiska förening, Björn Thinning.

Se den ovanliga ormen i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.