Nu får alla sprida vilken informations man vill om covid-19 utan att Twitter blandar sig i. Foto: Gregory Bull/TT

Twitter tar bort märkning av felaktig information om covid-19

Uppdaterad
Publicerad

Uppmärksamma Twitter-användare har sett att plattformens märkning av inlägg med felaktig information om covid-19 har plockats bort. Detta sprider oro för att färre personer kommer att vaccinera sig mot sjukdomen.

Twitter har ändrat på sina regler för information om covid-19 och tar bort sin policy mot desinformation om viruset. Det betyder att vem som helst får skriva vad som helst om covid-19 och hävda att informationen stämmer utan att Twitter blandar sig i.

Folkhälsoexperter oroade 

Förändringen ger upphov till oro bland folkhälsoexperter och forskare på sociala medier som befarar att detta kan få allvarliga konsekvenser. Bland annat kan det leda till att avskräcka folk från att vaccinera sig och hindra andra samhälleliga ansträngningar som görs för att bekämpa den pågående spridningen av covid-19.

Ändrades i måndags

Uppmärksamma användare upptäckte förändringen på måndagskvällen och noterade att en uppdatering på en mening hade gjorts av Twitters onlineregler:

”Från och med den 23 november 2022 tillämpar Twitter inte längre policyn för vilseledande information om covid-19.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.