– Han är lika bekant med dem (skogarna, reds. anm.) som sitt vardagsrum, sa Offenburgs polischef Reinhard Renter vid en presskonferens tidigare i veckan om 31-åringen. Foto: AP

Tyska pilbågsmannen gripen efter flera dagars sökinsats

Uppdaterad
Publicerad

Den 31-årige man som i söndags övermannade fyra poliser och tog deras vapen i tyska Oppenau har gripits, meddelar den lokala polisen.

Gripandet ska ha skett efter att polisen fått tips om att mannen setts i närheten av en restaurang. Med hjälp av spårhundar hittades mannen senare i ett buskage. 31-åringen och en polis ska ha skadats lindrigt i samband med gripandet.

– Jag är lättad, glad och tacksam att den här undantagssituationen i vår stad nu är över, sa Uwe Gaiser, borgmästare i Oppenau, på en presskonferens under fredagskvällen enligt Südwestrundfunk.

Beskrivs som vapenentusiast

Jakten på mannen har pågått sedan i söndags då polisen fick ett samtal om att han olovligen befann sig i en stuga utanför Oppenau i sydvästra Tyskland. När polisen hittade honom var han beväpnad med bland annat en pilbåge, som poliserna lyckades få honom att lägga ifrån sig.

Mannen behöll dock ett skjutvapen och hotade poliserna, som i sin tur valde att lägga ifrån sig sina vapen. Kort därefter försvann 31-åringen från platsen med polisernas pistoler.

Sedan dess har den 31-åriga vapenentusiasten eftersökts i skogarna kring Oppenau, där han enligt polisen känner sig som hemma. I medier har han beskrivits som en naturmänniska.

Kriminellt förflutet

– Han är lika bekant med dem som sitt vardagsrum, sa Offenburgs polischef Reinhard Renter vid en presskonferens tidigare i veckan och syftade på skogarna.

Söndagens möte med rättsvårdande myndigheter var långtifrån det första för 31-åringen. Han har tidigare dömts för bland annat grov misshandel och hets mot folkgrupp.

Han ska sedan en tid tillbaka ha varit hemlös.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.