Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med SVT:s Ukrainateam till det unika experimentet som ska hjälpa barnen att bearbeta sina trauman. Foto: Linda Hörnqvist/SVT

Ukrainska barn bearbetar trauman från kriget – på sommarläger

Uppdaterad
Publicerad

Ukrainska barn går på sommarläger för att bearbeta vad de upplevt under kriget. Under ett par veckor får de psykologiskt stöd på den ukrainska landsbygden.

– Det är som ett roligt ”sommarläger” men är ett verkligt intensivt psykologiskt program, säger Oksana Lebedeva, grundare av Gen Ukrainian.

Under tre veckor får barn mellan sex och 16 år omfattande vård i form av psykologiskt stöd, hälsovård och utbildning. Allt för att hjälpa dem bearbeta kriget, då de har stor risk att utveckla mentala sjukdomar, säger Oksana Lebedeva.

Syskonen Alona, 14, och Olexandra, 11, får bland annat hjälp med att bearbeta att sin mammas bortgång.

Kriget i Ukraina

– Vår mamma dog i Azovstal. Hon var den äldsta soldaten där. De ryska styrkorna bombade deras skyddsrum inne på Azovstal.

– Här får man hjälp i det avseendet att man återupplever allt. Man återupplever känslorna och kan släppa dem, säger Alona.

Hör mer av Alona och Olexandra i spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet