SEB-aktien steg vid Stockholmsbörsens öppnande på onsdagsmorgonen. Foto: Lars Pehrson/Stina Stjernkvist/TT

SEB:s börsuppgång förvånar inte experten

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagsmorgonen presenterade SVT:s Uppdrag granskning uppgifter om att SEB-kunder misstänks ha tvättat pengar från grova ekobrott. Men vid börsens öppnade klockan nio steg SEB närmare 2 procent på börsen, något som inte förvånar Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Vid Stockholmsbörsens öppnande klockan nio på onsdagsmorgonen steg SEB-aktien med närmare två procent, trots uppgifterna som SVT:s Uppdrag granskning och TT avslöjar om misstänkt penningtvätt inom banken.

– Jag förstår att man undrar för misstankarna är allvarliga, men aktiemarknaden fungerar framåtblickande och raset kom i stället efter att SEB skickat ut pressmeddelandet om att de blivit kontaktade av Uppdrag granskning, för ungefär två veckor sedan, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet,

Hon förklarar att aktiemarknaden då reagerade kraftigt.

– Enligt vissa var det en överreaktion, men man visste ju inte vad de här uppgifterna skulle innebära.

Transparens har bidragit

Granskningen av SEB:s kunder har visat att omkring 130 kunder tillsammans omsätter motsvarande två miljarder kronor och att dessa visar tydliga varningssignaler för misstänkt penningtvätt.

Att SEB, sedan den 15 november då de publicerade sitt första pressmeddelande om granskningen, varit transparenta tror Frida Bratt är en bidragande orsak.

– SEB har hela tiden förekommit UG, bland annat med att man vidtagit åtgärder, och i ljuset av det känner marknaden att det är allvarligt men inte jättemycket nytt nu från det vi anat tidigare. Det framstår som att SEB är ganska komfortabla med det som framkommit och att alla relationer ska vara avslutade, säger hon.

Inga varningsflaggor förvånar

Även om hon har svårt att tro att man inte såg några varningsflaggor anser hon ändå att SEB hittills skött kommunikationen bra jämfört med Swedbank.

– Swedbank hade mycket mer locket på och upplevdes som nonchalanta och ville inte svara på frågor. Där har SEB ju ändå varit öppna med att de inte kan garantera att det inte förekommer, på så sätt har man ändå varit mer transparanta.

Inväntar FI:s uutredning

Däremot ser hon liknande tendenser som efter att uppgifterna om Swedbank kom, förra hösten.

– Inledningsvis föll ju inte aktien, utan den föll först när allt uppdagades ordentligt och även om materialet inte är lika stort den här gången, måste vi avvakta Finansinspektionens och det är egentligen först då man vet om SEB har så bra koll på läget som de säger. Jag tror inte att historien är över.

Kan vi förvänta oss några förändringar under dagen?

– Ja, om det kommer nya uppgifter kan det påverka kursen. Nu vet vi vad programmet innehåller och hur marknadens bedömning ser ut. Men något som jag tror kan påverka är ju om man kan påvisa att en kundrelation inte är avslutad, men det är jättesvårt att veta och få en klar bild, precis som i Swedbank, säger Frida Bratt.

Hon menar att marknaden avvaktar Finansinspektionens utredningar för att därefter skapa sig en bild av sanktioner och böter, och hur detta sedan kommer att påverka marknaden i slutändan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.