Minst 50 dödade efter attack mot järnvägsstation i Kramatorsk

Uppdaterad
Publicerad

Minst 50 personer ska ha dött i fredagsmorgonens två raketattacker mot en järnvägsstation i Kramatorsk i Ukraina, varav 5 barn. Det uppger ukrainska myndigheter under fredagseftermiddagen.

Två ryska raketer ska ha träffat järnvägsstationen i Kramatorsk i östra Ukraina på fredagsmorgonen enligt Ukrainas statliga järnvägsbolag. Exakt hur många som dödats och skadats är inte fastställt.

Det statliga järnvägsbolaget uppgav inledningsvis att mer än 30 personer dödats och över hundra skadats.

Kriget i Ukraina

– De visste väl vart de siktade och vad de ville: de ville ta så många fredliga människor som möjligt, skriver Pavlo Kyrylenko, guvernör i Donetsk, på Telegram.

Han skriver under fredagskvällen att han anser att attackerna utgör ett brott mot mänskligheten, men att evakueringen av civila från området kommer att fortsätta.

Ryskt förnekande

Ryssland förnekar att deras styrkor utfört attacken.

”Alla uttalanden från företrädare för den nationalistiska regimen i Kiev om ”raketattacken” som påstås ha utförts av Ryssland den 8 april vid järnvägsstationen i staden Kramatorsk är en provokation och är absolut osanna.” skriver det ryska försvarsdepartementet i ett uttalande enligt ryska statskontrollerade nyhetsbyrån RIA.

Evakuering av civila

Stationen används för att evakuera civila från krigsdrabbade områden. SVT:s team var på plats vid järnvägsstationen för ett par veckor sedan, redan då började de första evakueringarna av flyktingar.

– Oron var väldigt stor just i det här området. Evakueringarna har fortsatt och just tågstationen i Kramatorsk är en av nyckelpunkterna för transport av människor och förstås varor och andra saker, säger utrikesreporter Carl Fridh Kleberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet