Enligt uppgifter till Dagens Nyheter har regeringen kommit överens med C och L om att höja anslaget till försvaret med fem miljarder. Foto: TT

Uppgifter: Uppgörelse om fem miljarder till försvaret nära

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen, Centerpartiet och Liberalerna uppges vara ense om att höja anslaget till det svenska försvaret med fem miljarder kronor år 2022.

Ramen för förhandlingarna är januariavtalet mellan S+MP regeringen, Centerpartiet och Liberalerna. Det ökade anslaget ska i första hand gälla statsbudgeten för år 2020 där regeringen måste ange planerade anslag för åren 2021 och 2022, uppger Dagens Nyheter.

Utöver ökat anslag förhandlar parterna även om tillskott på totalt 15 miljarder åren 2023-2025. C och L uppges vilja ha en skrivning om att nivåerna för den ekonomiska ersättningen till Försvarsberedningen ska gälla fram till år 2025.

Enligt den nuvarande budgeten, som lades fram av Moderaterna och Kristdemokraterna ska den samlade försvarsbudgeten uppgå till 64 miljarder kronor år 2020 och 70 miljarder år 2021.

Tidigare förhandlingar havererade

Beloppen är i linje med den kostnadskalkyl från Försvarsberedningen där man föreslog stegvisa höjningar med 5 miljarder åren 2022, 2023, 2024 och 2025.

Vid förhandlingarna om de nya anslagen var finansminister Magdalena Andersson (S) ovillig att lägga mera resurser på försvaret. Sex dagar innan rapporten skulle läggas fram förklarade Socialdemokraterna att partiet inte ville binda sig vid en politisk uppgörelse.

Två dagar senare valde M, C, KD och L att lämna i protest. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.