Karin Karlsbro (L), Sara Skyttedal (KD) och Heléne Fritzon (S) anländer till SVT:s EU-valsslutdebatt på fredagskvällen Foto: Anders Wiklund/TT

SVT:s slutdebatt inför EU-valet – nu möts toppkandidaterna

Uppdaterad
Publicerad

Nu drabbar de svenska toppkandidaterna samman i en sista debatt inför EU-parlamentsvalet på söndag. Migration, klimat, sociala frågor och kriminalitet står på dagordningen. Följ direktsändningen ovan och se hur kandidaterna står sig när de ställs mot varandra.

De nio toppkandidaterna som möts i SVT:s ”Slutdebatt” är Heléne Fritzon (S), Tomas Tobé (M), Alice Bah Kuhnke (MP), Peter Lundgren (SD), Fredrick Federley (C), Karin Karlsbro (L), Sara Skyttedal (KD), Malin Björk (V) och Soraya Post (Fi).

EU-valet 2019

Många undersökningar visar på att det kan bli ett rekordhögt deltagande i EU-valet. Enligt SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein kan det bero på att många fler är positiva till EU.

Men Marmorstein säger också att mycket kan hända inför valdagen.

– Förra EU-valet var det 44 procent av väljarna som bestämde sig sista veckan eller på valdagen, säger hon.

Klimat och kriminalitet är huvudämnen

”Slutdebatt” är upplagt kring fyra huvudämnen som kommer att inledas med en duell eller minidebatt mellan två eller tre av kandidaterna. Sedan kommer ett antal ja- och nej-frågor ställas som alla får ge svar på.

– Vi vet att människor bestämmer sig sent för vad de ska rösta på, och många tycker att EU är krångligt. Vi ska göra allt vi kan för att vägleda och göra det begripligt, säger programledaren Anna Hedenmo. 

Frågan om klimatet kommer att inledas av en duell mellan Miljöpartiet och Kristdemokraterna. Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna debatterar migrationen.

Centerpartiet och Feministiskt Initiativ står för duellen om social trygghet. Och slutligen – kriminaliteten debatteras av toppkandidaterna från Moderaterna, Vänsterpartiet och Liberalerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet 2019

Mer i ämnet