Foto: AP Photo/Alex Brandon

USA: Arbetsmarknadsminister Acosta avgår

Uppdaterad
Publicerad

USA:s arbetsmarknadsminister Alex Acosta lämnar sin post. Avgången är kopplad till en sexbrottsskandal där miljardären Jeffrey Epstein anklagas för att ha utnyttjat minderåriga flickor sexuellt.

-Jag tog kontakt med presidenten i morse och sade till honom att jag ansåg att det rätta att göra var att kliva åt sidan, förklarade Alex Acosta vid en pressträff som han höll tillsammans med president Donald Trump i Vita huset på fredagen.

Acosta var åklagare i ett fall då Epstein var misstänkt för sexualbrott och de senaste dagarnas kritik mot Acosta rör en uppgörelse 2008 som gav Epstein ett förhållandevis milt straff. Hans förmodade offer var inte medvetna om uppgörelsen, som ledde till att Epstein dömdes för ett mindre allvarligt sexköpsbrott till 13 månaders fängelse, men med tillåtelse att lämna fångenskapen på dagarna för att arbeta.

En domare konstaterade tidigare i år att uppgörelsen stred mot lagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jeffrey Epstein-fallet

Mer i ämnet