Epstein-dokumenten har släppts – hundratals namn med

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare sekretessbelagda dokument kopplade till utredningen mot den amerikanske finansmannen och sexbrottsdömde Jeffrey Epstein har gjorts offentliga under natten mot torsdag, efter beslut från en domare. Det rapporterar amerikanska medier, som också uppger att flera kända namn återfinns i handlingarna.

Redan på förhand har rykten och desinformation om vad dokumenten skulle innehålla spridits på sociala medier. Bland annat talades det om en lista över rika och mäktiga män som var miljardären Epsteins ”kunder” eller medhjälpare. Någon sådan har dock inte offentliggjorts.

De första 40 dokumenten som nu släppts består till stor del av offentligt material med uppgifter som tidigare har varit kända och publicerats, i bland annat tidningsartiklar, tv-dokumentärer och intervjuer i media.

Dokumenten, som bland annat innehåller förhör med Epsteins offer, förväntas innehålla omkring 200 namn, rapporterar CNN. Bland annat omnämns hans relationer med kända och inflytelserika personer, utan att de nödvändigtvis har varit anklagade för något eller begått brott.

Prins Andrew och Clinton uppges finnas med

Flera framstående affärsmän och politiker som ska ha haft samröre med Epstein väntas finnas med i handlingarna. CNN skriver att brittiske prins Andrew och den tidigare amerikanske presidenten Bill Clinton är några av dem.

En talesperson för Bill Clinton bekräftade redan 2019 att den tidigare presidenten flugit med Epsteins privatjet, men att han inte har haft någon vetskap om affärsmannens ”fruktansvärda brott”, skriver CNN.

I samband med att dokumenten offentliggjordes uppgav en talesperson för Clinton att det gått nästan 20 år sedan ex-presidenten senast hade kontakt med Epstein. Clinton har inte anklagats för några brott eller förseelser relaterade till Epstein.

Fler dokument vänts släppas under de kommande dagarna, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Några namn i handlingarna förblir tillsvidare sekretessbelagda då det enligt domaren skulle göra det möjligt att identifiera personer som har utsatts för sexuella övergrepp.

Mer om Epstein-fallet

2008 dömdes den amerikanske finansmagnaten Jeffery Epstein till 18 månaderns fängelse efter att ha erkänt sexköp av en person under 18 år. Han släpptes på fri fot efter att ha varit fängslad i 13 månader.

Epstein greps igen i juli 2019, misstänkt för att ha utsatt flera flickor för sexuella övergrepp mellan åren 2002 och 2005.

Han misstänktes också för att tillsammans med sin exflickvän Ghislaine Maxwell ha värvat minderåriga flickor in i prostitution, som framförallt ska ha pågått på hans privatägda ö i Karibien.

Dussintals kvinnor har anklagat Epstein för att ha tvingat dem att utföra sexuella tjänster på honom och hans gäster på ön och hemmen han ägde i New York, Florida och New York.

Epstein riskerade att dömas till 45 år i fängelse för sexuella övergrepp och trafficking. Men innan domen hann falla hittades han den 10 augusti 2019 död i en häktescell på Manhattan i New York efter att ha tagit sitt eget liv. Han nekade till anklagelserna.

I december 2021 dömdes Maxwell för att ha hjälpt den pedofilanklagade och avlidne miljardären att utföra sexbrott mot flera tonårsflickor. Hon dömdes till 20 års fängelse. Hennes advokater sa i ett uttalande på onsdagen att ”hon har konsekvent och häftigt hävdat sin oskuld”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.