Foto: TT

Jeffrey Epstein hittad död i häktet

Uppdaterad
Publicerad

Miljardären Jeffrey Epstein, som var misstänkt för trafficking och sexbrott, har hittats död i häktet rapporterar ABC News. Han tog sitt eget liv uppger flera källor för ABC News. USA:s justitieminister har beordrat en utredning av dödsfallet.

Finansmannen Jeffrey Epstein greps i början av juli misstänkt för trafficking och sexuella övergrepp mot minderåriga flickor. Han nekade till anklagelserna. Epstein skulle ha ställts inför rätta nästa år och riskerade upp till 45 år i fängelse.

Källor uppger för ABC News att Epstein hittades död i sin häktescell på Manhattan i New York natten mot lördag. Omständigheterna kring dödsfallet är oklara. Epstein ska ha stått under särskild övervakning efter ett tidigare självmordsförsök under tiden i häkte. Tidigare under fredagen offentliggjordes hundratals sidor med domstolshandlingar i fallet.

Jeffrey Epstein-fallet

Omständigeterna ska utredas

USA:s justitieminister William Barr säger att Jeffrey Epsteins död väcker allvarliga frågor som måste besvaras. Han har därför haft kontakt med justitiedepartementets generalinspektör som inleder en utredning av omständigheterna kring dödsfallet. Det sker utöver den utredning som FBI genomför, rapporterar Reuters.

I ett skriftligt uttalande säger Barr att han är bestört över nyheten om Epsteins död i häktet, skriver TT.

Minister avgick

I samband med gripandet av Epstein fick en tidigare dom mot honom förnyad uppmärksamhet. Han dömdes 2007 till 13 månaders fängelse för liknande brott efter att ha gjort en uppgörelse med åklagarsidan. Åklagarna leddes av den dåvarande federala åklagaren Alexander Acosta, som 2017 utsågs till arbetsmarknadsminister. En kritikstorm mot uppgörelsen, som ansågs vara för mild mot Epstein, ledde till att Acosta avgick i juli.

Hit kan du vända dig om du mår dåligt

SOS-Alarm 112

Vid akuta lägen eller vid tankar på självmord, ring alltid 112.

Mind Självmordslinjen 90101

Stödlinje för personer med tankar på självmord. Öppen 06–24 varje dag. Tel: 90101. Chatt: chat.mind.se. Mejl: mejlsvar@mind.se.

Vårdguiden 1177

Sjukvårdsrådgivning samt uppgifter om närmsta psykiatriska akutmottagning. Tel: 1177. Webb: www.1177.se.

Hjälplinjen: Tel: 0771-22 00 60, alla dagar 13–22. Webb: www.1177.se/Om-1177/Om-Hjalplinjen/

Jourhavande medmänniska Tel: 08-702 16 80, alla dagar 21–06.

Spes – Suicidprevention och efterlevandes stöd

Tel: 08-34 58 73, telefonjour varje dag 19–22. Webb: http://spes.se/

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jeffrey Epstein-fallet

Mer i ämnet